Citroenvlaai met een vleugje limoncello

Citroenvlaai met een vleugje limoncello

Wat een rare tijd zeg, we zitten gewoon midden in een pandemie. Van intelligente lock-down tot social distaning. Voor mij is er niet veel veranderd, ik ga nog steeds naar mijn werk. Ik heb een cruciaal beroep en ik word momenteel ingezet op de IC-unit om voor de zieke patiënten te zorgen. Gelukkig had ik nu de tijd en energie gevonden om deze heerlijke frisse citroenvlaai te maken. Ik heb het iets feestelijker gemaakt, want er zit zelfs een vleugje limoncello in! Erg lekker! Maak voor dit recept zelf heerlijke lemoncurd

 

CITROENVLAAI MET LIMONCELLO 

Voor 10 grote puntjes

Ingrediënten: 
Vlaaideeg
– 200 gram tarwebloem
– 100 ml melk
– 15 gram roomboter
– 2 el suiker
– 2 el olijfolie
– 5 gram gist
– 1 eidooier
– 2 gram zout

Citroenbavarois 
– 250 ml volle yoghurt
– 250 ml slagroom
– 3 el lemoncurd 
– 2 el suiker
– 2 el limoncello
– 5 blaadjes gelatine

Topping
– 5 soesjes, zelfgemaakt of uit diepvries
– 300 ml slagroom
– 150 gram mascarpone
– 2 el suiker
– 3 el lemoncurd
– 5 paaseitjes
– Poedersuiker

+ vlaaipan 24 cm diameter, blindbakbonen 

Citroenvlaai

Bereiding:

  1. Deeg: Verwarm de melk totdat deze lauw aanvoelt en los de gist hier in op
  2. Meng de bloem met het zout en maak in de bloem een kuiltje
  3. Vul het kuiltje met alle andere ingrediënten voor het deeg, giet de melk met gist er langzaam in
  4. Roer beetje bij beetje wat bloem door het midden totdat alles goed met elkaar vermengd is
  5. Kneed het deeg tot een soepel deeg
  6. Vorm een bal van het deeg en laat hem afgedekt 30 tot 60  minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek tot het deeg verdubbeld is
  7. Soesjes: Bereid de soesjes en laat deze afkoelen
  8. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en vet de vlaaipan in met bakspray
  9. Rol het deeg uit tot een plak van circa 3 mm dik en bekleed de vlaaipan hiermee, verwijder de randjes en prik gaatjes in de bodem, beleg vervolgens met een vel bakpapier en vul de vlaai met de blindbakbonen
  10. Bak de vlaai gaar in circa 25 minuten, verwijder voor de laatste 5 minuten de blindbakbonen
  11. Laat de bodem afkoelen en haal deze uit de pan
  12. Bavarois:  Week de gelatine in koud water voor circa 15 minuten
  13. Roer de yoghurt, limoncello en lemoncurd glad en klop in een andere kom de slagroom samen met de suiker lobbig
  14. Knijp de gelatine uit en laat deze smelten in een steelpannetje op laag vuur
  15. Haal van het vuur zodra gesmolten en giet wat van het yoghurtmengsel bij de gelatine, roer goed en giet alles terug bij de yoghurt. Spatel voorzichtig de slagroom door de yoghurt zodat alles gemengd is
  16. Giet de bavarois in de taartbodem tot net onder het randje en laat de taart voor circa 2 uur opstijven
  17. Topping: roer wat lemoncurd glad en bestrijk de bovenkant van de vlaai hiermee
  18. Klop de slagroom samen met de mascarpone en suiker en vul de soesjes, vul een andere spuitzak met de overige slagroom en knip een grote punt hier vanaf voor de bollen slagroom
  19. Bestuif de soesjes met wat poedersuiker en leg de soesjes op de taart, vul de gaten tussen de soesjes op met de slagroom
  20. Garneer met de paaseitjes

Eet smakelijk!

 

Citroenvlaai
Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *