Twentse kozakken

Twentse kozakken

In mijn geboortestad, Kampen, zit een klein ambachtelijke bakker. Daar verkopen ze zulke lekkere dingen, zo ook Twentse kozakken. Mijn moeder nam deze nog wel eens mee en dat was echt smullen geblazen. Na wat onderzoek ben ik erachter gekomen hoe een Twentse kozak is opgebouwd en dankzij collegabloggers heb ik gezien dat mijn vermoeden klopt. De basis is een biscuitplak met boter, met als vulling een heerlijk Zwitserse botercrème en omhuld met marsepein en pure chocolade. Het lijkt qua smaak eigenlijk wel op een mergpijpje.. Desalniettemin, een heerlijk gebakje die niet al te moeilijk is om te maken.

 

twentse kozakken 

Voor circa 15 kozakken

Ingrediënten:
Biscuit
– 3 eieren
– 90 gram kristalsuiker
– 8 gram vanillesuiker
– 50 gram bloem
– 50 gram maizena
– 30 gram roomboter

Zwitserse botercrème 
– 85 gram eiwit (circa van 3 eieren)
– 165 gram kristalsuiker
– 250 gram roomboter op kamertemperatuur
– Snufje zout
– 2 tl vanille-essence 

Verder
– Aardbeienjam
– 2 x 200 gram pure chocolade 
– 300 gram marsepein (blank of juist roze of groen) 
– Poedersuiker

Twentse kozakken

Bereiding:

  1. Biscuit: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier
  2. doe de eieren samen met de suiker en vanillesuiker in een kom en klop deze au bain marie (in bijvoorbeeld een pan met warm water) luchtig totdat deze een temperatuur van 37 graden Celsius heeft bereikt
  3. Klop het mengsel terug koud tot een stevig en luchtig beslag (circa 10 minuten)
  4. Zeef de bloem en maizena boven het beslag en spatel deze er voorzichtig doorheen
  5. Smelt de boter en spatel deze voorzichtig door het beslag
  6. Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakplaat en strijk glad. Bak de plak gaar in circa 15 minuten tot deze licht terugveert wanneer je er op drukt
  7. Bestrooi na het bakken met poedersuiker, leg er een theedoek op en keer de bakplaat om zodat de cakeplak op de theedoek ligt. Verwijder voorzichtig het bakpapier en rol de cakeplak met theedoek voorzichtig op. Laat opgerold afkoelen
  8. Zwitserse botercrème: scheid de eieren en doe de eiwitten in een vetvrije kom en maak een garde vetvrij met behulp van wat citroensap 
  9. Zet een pannetje met water op het vuur en klop de eiwitten au bain marie luchtig, doe tussendoor de suiker en het snufje zout bij de eiwitten en klop dit door tot het een temperatuur van minimaal 60 graden heeft bereikt en totdat de suiker is opgelost
  10. Klop de eiwitten , het liefste met een standmixer, tot een luchtig en afgekoeld meringue, anders smelt de boter
  11. Snijd de boter in blokjes en voeg blokje voor blokje toe aan de meringue, voeg als laatste de vanille-essence toe en klop tot een egale crème
  12. Rol het biscuit uit en besmeer met een dun laagje aardbeienjam. Besmeer daarna de rol met de Zwitserse botercrème en strijk glad. Bewaar circa 3 a 4 el crème voor straks
  13. Rol de plak op en verpak in plastic folie en laat circa 1 uur opstijven in de koelkast
  14. Afwerking: kneed de marsepein kort door en rol uit op poedersuiker tot een plak dat rondom de rol past met circa een dikte van 3 mm 
  15. Besmeer de rol of de plak marsepein met de overige botercrème en bekleed de rol met marsepein
  16. Snijd plakken van circa 1,5 cm dik en leg deze plat op een plaat met bakpapier o.i.d. 
  17. Smelt 150 gram chocolade au bain marie en voeg daarna de overige 50 gram toe, roer totdat deze is gesmolten
  18. Besmeer elke zijkant in met chocolade en laat dit voor 30 minuten koud worden in de koelkast
  19. Smelt nu de andere 150 gram chocolade au bain marie en voeg daarna de overige 50 gram toe, roer totdat deze is gesmolten
  20. Draai de plakjes om en besmeer de andere kant met de chocolade, laat deze wederom koud worden in de koelkast

Eetsmakelijk! 

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *