Speculaas dripcake

Speculaas dripcake

Oké, ik weet het nu zeker, ik ben speculaas verslaafd. Al met al heb ik al veel speculaasrecepten op de blog. Wat denken jullie van deze speculaas cheesecake of deze speculaasvlaai? Al met al heb ik er genoeg zou je denken, maar nooit genoeg voor mij! Vandaar dat ik nu deze heerlijke speculaas dripcake heb gemaakt! Een heerlijke taart gevuld met speculoosslagroom, afgesmeerd met witte chocoladebotercrème en chocoladeganache. 

 

speculaas dripcake 

Voor 10 stukjes

Ingrediënten: 
Biscuit:

– 400 gram ei
– 220 gram kristalsuiker
– 2 zakjes vanillesuiker (16 gram)
– 170 gram tarwebloem
– 55 gram maïzena 

Vulling:
– 500 ml slagroom
– 250 gram mascarpone
– 4 el suiker
– 3 el speculoos
+ speculaasjes

Botercrème: 
– 450 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
– 100 gram poedersuiker
– 1 el vanille essence
– 350 gram witte chocolade

Chocoladedrip: 
– 150 gram pure chocolade
– 100 ml slagroom
– 15 gram ongezouten roomboter

Topping: 
– Speculaasjes
– Kruidnoten

+ ronde bakvorm 22 cm diameter, 2 x spuitzak en gekarteld spuitmondje 

speculaas dripcake
speculaas dripcake

Bereiding: 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en leg op de bodem van het taart een velletje bakpapier
  2. Biscuit: klop de eieren met de suiker en vanillesuiker tot een luchtig en dik beslag, circa 10 minuten kloppen
  3. Zeef de bloem en maïzena boven de kom en spatel dit door het beslag
  4. Verdeel dit beslag in 3 gelijke porties en doe 1 portie in de bakvorm
  5. Doe deze in de oven en bak het biscuit in circa 25 minuten gaar
  6. Doe dit zo ook bij de andere twee porties zodat je dikke 3 bodems hebt
  7. Laat de bodems afkoelen
  8. Vulling: doe de mascarpone en speculoos in een kom en klop dit los met elkaar
  9. Voeg de slagroom en suiker toe en klop tot een luchtig en stevig room
  10. Leg de slagroom tot gebruik in de koelkast
  11. Botercrème: klop de roomboter totdat deze wit begint te kleuren (dit duurt wel eventjes, maar het maakt de crème heerlijk luchtig), doe beetje bij beetje de poedersuiker erbij en op het laatst de vanille
  12. Smelt ondertussen de witte chocolade au bain marie en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur
  13. Giet al kloppend de gesmolten chocolade bij de botercrème en laat deze 15 minuten iets steviger worden in de koelkast
  14. Afwerking: vul een spuitzak met wat botercrème en spuit langs de rand van de bodem nr. 1 een dijkje 
  15. Vul deze met een laag speculoos slagroom en verkruimel daarop een speculaasje, houd wat slagroom apart voor de toefjes
  16. Beleg deze met taartbodem nr. 2 en spuit hier ook met de botercrème een dijkje
  17. Vul deze wederom met wat slagroom en verkruimel een speculaasje
  18. Dek de taart af met taartbodem nr. 3 
  19. Smeer de taart af met de botercrème en laat deze voor een uurtje koud worden in de koelkast
  20. Drip: Doe de chocolade in een hittebestendige kom en verwarm in een steelpannetje de slagroom totdat er kleine bubbeltjes komen aan de buitenkant
  21. Giet de warme slagroom op de chocolade en roer dit erdoor totdat alle chocolade gesmolten is en er een egale ganache ontstaat, roer het klontje boter mee
  22. Haal de taart uit de koelkast, neem een theelepeltje chocoladeganache en giet dit net op het randje van de taart zodat er een druppel naar beneden zakt. Door de kou van de taart wordt de chocolade hard
  23. Doe dit totdat de gehele taart versierd is met druppeltjes chocolade en smeer dan de bovenkant in met de ganache
  24. Doe de overige slagroom in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en versier de taart met toefjes en speculaasjes
  25. Maak onderop de taart een rand van kruidnoten

Eet smakelijk!

speculaas dripcake
Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *