Bossche bollen

Bossche bollen

Wie kent ze niet, de Bossche bollen uit natuurlijk Den Bosch. Oké, laat ik maar direct duidelijk zijn. Ik weet dat de echte Bossche bollen uit Den Bosch komen en dat deze eigenlijk de naam niet mogen dragen. Maar deze zijn zo lekker en mocht je geen tijd hebben om naar Den Bosch te reizen, kan je deze maken omdat ze er een beetje op lijken (haha!). Een heerlijke grote soes gevuld met slagroom met een coating van chocolade. De ene bol is met harde chocola, dus de chocola die er van af valt als je hem opeet, en de andere bol is met chocoladeglazuur. Deze bol is met chocoladeglazuur. Een laagje dat altijd beetje zacht blijft maar wel ontzettend lekker is. Benieuwd? Lees snel verder!

 

BOSSCHE BOLLEN

Voor circa 10 tot 12 bollen

Ingrediënten:
Soezendeeg: 
- 100 ml water
- 100 ml melk
- 100 gram roomboter
- 100 gram bloem
- Snufje zout
- 3 tot 4 eieren

Chocoladeglazuur: 
- 100 ml water
- 100 ml suiker
- 500 gram chocolade (puur en melk)

Slagroom: 
- 800 ml slagroom
- 400 gram mascarpone
- 8 el suiker
- 3 zakjes klopfix

+ Meerdere spuitzakken

bossche bollen

Bereiding: 

  1. Leg alle ingrediënten voor het soezendeeg klaar
  2. Laat de boter op laag vuur smelten
  3. Voeg melk en water toe en breng dit aan de kook
  4. Haal van het vuur en roer de bloem door het mengsel totdat alle bloem is opgenomen
  5. Zet het mengsel terug op het vuur en blijf goed roeren, circa 4 tot 5 minuten lang, het maakt niet uit als het een wat sissend geluid maakt en dat het wat aanbakt, dit is voor het rijsproces heel belangrijk
  6. Stort het deeg in een kom, roer goed door en laat daarna voor aantal minuten afkoelen
  7. Roer 1 voor 1 de eieren door het mengsel, voeg pas het volgende ei toe wanneer de vorige is opgenomen, houd het eerst bij 3 eieren
  8. Het beslag moet als een trage dikke druppel van de spatel afvallen, mocht het beslag te snel van de spatel afvallen, dan is het iets te droog, klop het 4e ei los en voeg beetje voor beetje toe aan het beslag totdat het wel als een mooie trage dikke druppel van de spatel valt
  9. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 210 graden Celsius
  10. Vul een spuitzak met het beslag, knip een punt van circa 1,5 tot 2 cm breed af en spuit hoopjes van circa 2 cm breed en 1,5 cm hoog met voldoende tussenruimte tussen de soezen
  11. Bak de soezen gaar in circa 25 tot 30 minuten, houd de ovenduur gedurende de baktijd dicht
  12. Laat de soezen na het bakken afkoelen
  13. Glazuur: kook het water met de suiker tot het een temperatuur heeft van rond de 110 graden Celsius
  14. Zet het vuur op zijn zachtst, breek de chocolade in blokjes en en roer reep voor reep door het suikerwater
  15. Mocht het glazuur korrelig worden, voeg dan wat water toe en roer totdat het weer een glanzend glazuur is
  16. Laat het glazuur afkoelen tot kamertemperatuur en roer glad voor gebruik
  17. Vulling: klop de slagroom met mascarpone, suiker en klopfix tot een stevig en luchtig room en vul een spuitzak hiermee
  18. Maak een gaatje ter grootte van de tip van de spuitzak en vul de soezen met slagroom
  19. Haal daarna de soezen door het glazuur en laat eventjes uitlekken, leg daarna in de koelkast om verder af te koelen
  20. De Bossche bollen zijn het lekkerst wanneer ze vers zijn, maar kunnen daarna nog 2 dagen gegeten worden, mits in de koelkast bewaard

Eetsmakelijk!

Oja, mocht je nog naar zoek zijn naar een ander recept met chocolade en glazuur? Wat dacht je dan van deze heerlijke Bossche bollenvlaai!

bossche bollen
2 Reacties
Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *