Tompouce vlaai

Tompouce vlaai

Het is eventjes stil geweest op de blog. Wij zijn namelijk twee weken geleden verhuisd naar Nieuwegein. Dus erg druk bezig geweest met het klussen en spullen sjouwen. Gelukkig ging alles erg vlot, ook dankzij de familie en zitten wij nu heerlijk in ons nieuwe stekje. Als alles echt af is, maak ik een post over de inrichting en decoratie! Enfin, we zitten nu dus heerlijk in ons nieuwe huisje, zo lekker voor Koningsdag en mijn verjaardag. Dus tijd om een heerlijk recept te maken voor Koningsdag. Voor mij altijd een heerlijke dag, vooral omdat Koninginnedag altijd 1 dag voor mijn verjaardag was. Met de switch van datum is dit helaas niet meer zo, maar het blijft alsnog een erg leuk feest zo vlak voor mijn verjaardag. Omdat ik dus veel van Koningsdag houd, heb ik speciaal deze tompouce vlaai gemaakt!

Een tompouce vlaai dus, maar wel een speciale Koningsdag tompouce vlaai! Met een vleugje sinaasappel is dit echt geschikt voor deze feestelijke dag. Dus in plaats van die kleffe tompoucen uit de supermarkt kan je nu deze maken! Of gewone tompoucen volgens dit recept, alleen dan met oranje glazuur.

Succes!

 

tompouce vlaai

Voor circa 10 puntjes

Ingrediënten:
Vlaaibodem: 
- 200 gram tarwebloem

- 100 ml melk
- 2 el suiker
- 2 el olijfolie
- 2 gram zout
- 1 eidooier
- 15 gram roomboter
- 5 gram gist 

Bakkersroom: 
- 500 ml volle melk
- 150 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker (optioneel)
- 1 vanillestokje
- 4 eidooiers
- 2 el bloem
- Snufje zout (optioneel)
- Geraspte schil van 1 biologische sinaasappel 

Topping: 
- 6 blaadjes bladerdeeg ontdooid (1 is reserve)
- 1 zakje glazuur (dr. Oetker, deze vind ik toch het lekkerste)
- Oranje kleurstof
- Rood-wit-blauwe spikkels
- 500 ml slagroom
- 250 gram mascarpone
- 4 el suiker
- 2 zakjes klopfix 

+ spuitzak met gekarteld spuitmondje

 

tompouce vlaai

Bereiding:

  1. Deeg: Verwarm de melk totdat deze lauw aanvoelt en los de gist hier in op
  2. Meng de bloem met het zout en maak in de bloem een kuiltje
  3. Vul het kuiltje met alle andere ingrediënten voor het deeg, giet de melk met gist er langzaam in
  4. Roer beetje bij beetje wat bloem door het midden totdat alles goed met elkaar vermengd is
  5. Kneed het deeg tot een soepel deeg
  6. Vorm een bal van het deeg en laat hem afgedekt 30 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek
  7. Room: breng 3/4e van de melk samen met de suiker, vanillesuiker en het merg van de vanillestokje aan de kook
  8. Maak in een andere kom een papje van de eidooiers, bloem en de overige melk, roer goed totdat alle klontjes er uit zijn
  9. Doe wat van de geraspte sinaasappelschil bij dit papje
  10. Giet wat van de gekookte melk bij de eidooiers, roer goed en giet dan alles in de pan met de gekookte melk
  11. Breng het mengsel al roerend aan de kook totdat er blubjes ontstaan, laat de room even indikken
  12. Haal daarna van het vuur en dek af met plastic folie
  13. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) 
  14. Rol het deeg uit tot een plak net iets groter dan de vlaaivorm, vet de vlaaivorm van te voren even in
  15. Bekleed de vlaaivorm met het deeg, druk goed aan en verwijder de randjes
  16. Prik met de vork wat gaatjes in de bodem zodat de lucht tijdens het bakken kan ontsnappen
  17. Vul de vorm met de bakkersroom en bak de vlaai in 30 minuten gaar, laat daarna even afkoelen in de vorm
  18. Leg een groot bord op de bovenkant van de taart, keer de taart om zodat de bodem er uit valt, leg een taartkartonnetje op de onderkant en draai dan weer om, nu is de vlaaibodem uit de vorm gehaald, laat de taart helemaal afkoelen
  19. Topping: leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat, verwarm de oven voor op het aantal graden zoals de verpakking van het bladerdeeg aangeeft 
  20. Prik met de vork veel gaatjes in het bladerdeeg zodat het bladerdeeg niet opbolt in de oven
  21. Bak de bladerdeeg gaar totdat ze goudbruin eruit zien, laat ze daarna goed afkoelen
  22. Snijd 2 'taartpuntjes' uit 1 plakje bladerdeeg met een broodmes 
  23. Verwarm de glazuur in een pannetje en breng op kleur met de kleurstof, roer goed zodat al het glazuur vloeibaar is
  24. Besmeer de puntjes bladerdeeg met het glazuur en versier met de spikkels 
  25. Klop vervolgens de slagroom samen met de mascarpone, suiker en klopfix
  26. Besmeer de afgekoelde vlaai met een laagje slagroom en versier de vlaai daarna met 10 toefjes
  27. Beleg de toefjes slagroom met de puntjes bladerdeeg trapsgewijs en spuit in het midden van de vlaai nog een toefje en versier dit met bijvoorbeeld een chocolaatje

 

Eet smakelijk! 

tompouce vlaai
Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *