Tompouce

Tompouce

Tompouces, wie kent ze niet? Tompouces zijn toch echt wel de gebakjes die veelvuldig worden gegeten in Nederland, vooral bij nationale feestdagen! Ze zijn in overvloed in de supermarkten en de bakkerijen, maar met dit recept maak je ze gewoon helemaal lekker zelf. Voor de feestdagen doe je er een oranje kleurtje op, maar voor nu de welbekende roze kleur. Het is even geleden dat ik deze tompouces heb gemaakt en heb ze met een reden niet online gezet. Echter ziet het er niet naar uit dat ik de tompouces gebruik voor die reden, dus vandaar dat ik ze toch post! Ik weet nog precies wanneer ik deze heerlijke gebakjes gemaakt heb, dit omdat ik op deze dag door een hond gebeten was. Ik was met mijn hond Binkie aan het lopen en een agressieve hond vond Binkie niet zo aardig. Ik tilde Binkie op om hem te beschermen maar werd toen zelf gebeten in mijn zij. Ik heb toen met een bijtwond in mijn zij deze tompouces nog afgemaakt, omdat ik ze perse op de foto wilde hebben! Dus als ik deze tompouces zie, doet mij het daar aan denken. Maar het was zeker wel een troost, want ze smaakten heerlijk. Genoeg gebazeld! 

 

tompouce

Tompouce 

Ingrediënten:
- Plak bladerdeeg 30 x 34
- 500 ml volle melk
- 150 gram kristalsuiker
- 45 gram custardpoeder
- 1 vanillestokje
- 4 eidooiers
- 400 ml slagroom
- 2 zakjes klopfix
- 200 gram mascarpone
- 3 el kristalsuiker
- 250 gram glazuur
- Paar frambozen

+ 2 spuitzakken met glad- en gekarteld spuitmondje

Bereiding:  

  1.     Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en rol de plak bladerdeeg uit op een bakplaat
  2.     Prik met een vork veel gaatjes in het bladerdeeg zodat de bladerdeeg tijdens het bakken niet uit gaat zetten
  3.     Bereid nu de bakkersroom door 3/4e van de melk aan de kook te brengen met 75 gram kristalsuiker
  4.     Doe de rest van de melk in een kom en doe hier de eidooiers bij met de andere 75 gram kristalsuiker, klop glad met een garde
  5.     Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit en doe deze bij de eidooiers
  6. Voeg de 45 gram custardpoeder bij de eidooiers en klop met de garde tot een egaal en klontvrij mengsel
  7. Giet wat van de gekookte melk bij het eidooiermengsel, roer dit even goed door en giet dan alles terug in de pan
  8.  Breng de room al roerend aan de kook en laat het een aantal keer ‘blubben’ tot het de gewenste dikte heeft
  9.  Haal van het vuur en dek af met plastic folie en laat helemaal koud worden
  10. Bak de plak bladerdeeg voor 15 minuten in het midden van de oven, laat daarna goed afkoelen
  11. Doe de slagroom met klopfix, 2 el kristalsuiker en 200 gram mascarpone in een kom en klop tot een luchtig en stevig room
  12. Snijd de plak bladerdeeg horizontaal door de midden zodat je twee stukken krijgt van 30 x 12
  13. Doe het glazuur in een pannetje en zeef daarboven wat frambozen uit, verwarm het glazuur en roer goed door
  14. Besmeer een plak bladerdeeg met het glazuur, doe dit op de gladde kant, laat goed uitharden
  15. Vul een spuitzak met de afgekoelde bakkersroom en spuit een laag van 2 cm dik op een plak bladerdeeg op de niet-gladde kant
  16. Doe een gekarteld spuitmondje in een spuitzak en vul deze met slagroom, spuit hiermee een laag slagroom van 2 cm dik op de bakkersroom
  17. Beleg de tompouce met de plak bladerdeeg met de roze bovenkant
  18. Meet de grote tompouce af en verdeel dit 6 stukken van 5 cm of 5 stukken van 6 cm, maak kleine inkepingen waar je straks moet snijden
  19. Pak een gekarteld groot mes, maar deze vochtig met warm water en snijd de tompoucen in stukken, maak het mes wederom vochtig voordat je een nieuwe tompouce gaat snijden 
  20. Versier de tompouces met een randje slagroom
  21. Laat alles goed stevig worden in de koelkast
tompouce
Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *