Aardbeienvlaai met bavarois

Aardbeienvlaai met bavarois

Aardbeienvlaai met bavarois  

Aardbeienvlaai met bavarois

Ik heb het gevoel dat het een eeuwigheid geleden is dat ik een nieuw recept heb geplaatst en dat is ook zo. Ik ben zo ontzettend druk bezig geweest afgelopen maanden dat ik geen tijd had voor Doortjes Keuken. Weinig energie, veel slapen, veel werken. Maar gelukkig worden de dagen langer en heb ik meer energie! Gisteren heb ik deze heerlijke aardbeienvlaai met bavarois gemaakt, speciaal voor Valentijnsdag. Wat vond ik het heerlijk om weer lekker in de keuken te staan, lekker te bakken en lekker te freubelen.
De taart ziet er precies uit zoals ik het wilde, wat een plaatje he? Ik word gewoon instant vrolijk bij het zien van deze aardbeienvlaai met bavarois, mjum!

Aardbeienvlaai met bavarois

Aardbeienvlaai met bavarois  

Voor 10 tot 12 puntjes

Ingrediënten:
Wenerbodem 

- 150 gram bloem
- 100 gram koude roomboter
- 50 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1/2 losgeklopt ei
- 1 gram zout

Bakkersroom 
- 250 ml volle melk
- 60 gram suiker
- 16 gram vanillesuiker
- 2 eidooiers
- 1 el bloem

Aardbeienbavarois 
- 250 ml yoghurt
- 250 ml slagroom
- 5 blaadjes gelatine
- 200 gram aardbeien
- 3 el aardbeienlimonadesiroop
- 1 el suiker

Topping 
- 400 ml slagroom
- 160 gram mascarpone
- 1 zakje klopfix
- 3 el suiker
- Aardbeiensaus
- Verse aardbeien
- Valentijnsprinkles

+ Vlaaivorm 24 cm diameter, spuitzak met gekarteld spuitmondje, blindbakbonen 

Aardbeienvlaai met bavarois

Bereiding:

  1. Bodem: kneed alle ingrediënten voor de bodem door elkaar met deeghaken of met de hand
  2. Wikkel deze in plastic folie en laat deze minstens een uur koud worden in de koelkast
  3. Week de gelatine in koud water
  4. Room: breng 2/3e van de melk samen met de suiker aan de kook
  5. Maak in een bakje een papje van de bloem, de eidooiers en de overige melk
  6. Giet wat van de gekookte melk bij het bloempapje, roer door en giet alles in de pan
  7. Laat de room een aantal keer 'blubben' en dek af met plastic folie tegen velvorming, laat helemaal afkoelen
  8. Bodem: vet de vlaaivorm in met boter of bakspray en verwarm de oven voor op 160 graden Celsius
  9. Haal het deeg uit de koelkast, kneed het even door met de hand en rol uit tot een plak van 3 mm dik, bekleed de vorm hiermee en druk de randjes goed aan, verwijder de rest en prik gaatjes in de bodem
  10. Bedek de bodem met bakpapier en vul deze met blindbakbonen 
  11. Zet de bodem 25 minuten in de oven, verwijder daarna de vulling en bak dan nog 5 minuten verder
  12. Laat de bodem goed afkoelen
  13. Vul de bodem met de bakkersroom en zet deze even weg in de koelkast
  14. Bavarois: Pureer de aardbeien en roer deze door de yoghurt heen samen met de siroop
  15. Klop de slagroom met 1 el suiker lobbig 
  16. Knijp de gelatineblaadjes uit en laat deze smelten in een steelpannetje op laag vuur
  17. Roer 2 el yoghurt door de gelatine en giet dit terug door alle yoghurt, roer direct goed door
  18. Spatel het yoghurtmengsel door de slagroom tot alles goed gemengd is
  19. Vul de vlaaivorm met de bavarois tot de rand en laat de taart 2 tot 3 uur opstijven 
  20. Afwerking: klop de slagroom samen met de mascarpone, klopfix en suiker tot een stevig room
  21. Vul een spuitzak met de slagroom en spuit 12 toeven rondom de taart
  22. Doe wat aardbeiensaus in het midden van de taart en smeer dit voorzichtig uit met de bolle kant van een lepen
  23. Versier de toefjes slagroom met de verse aardbeien en sprinkles 

Eetsmakelijk! 

Aardbeienvlaai met bavarois
9 Reacties
  1. Even een vraagje . De aardbeiensaus maak je die zelf of komt die uit een flesje zie het niet in het recept staan.

    1. Dorien

      Ik heb zelf saus uit een potje gebruikt, maar je kan altijd zelf nog een siroop maken door aardbeien te pureren met wat suiker er door en dit te laten koken en indikken

  2. Hey eve een vraagje,
    Kan je als blindbakvulling ook rijst gebruiken in plaats van bonen?

    1. Dorien

      Poeh, nooit geprobeerd. Ik denk dat rijst te weinig weegt om daadwerkelijk het effect van de bonen na te bootsen. Je kan wel bruine bonen gebruiken die nog gekookt moeten worden (die harde)

  3. Als ik de wener bodem maak kan dat een dag van te voren zoja hoe kan ik hem het beste bewaren

  4. Hej een vraagje, voor de bavarois heb je daar magere yoghurt voor gebruikt of volle oid? Lijkt me namelijk wat zuur met magere yoghurt?

    En zou het ook met mascapone of kwark kunnen, ipv yoghurt? (Misschien is dit laatste wel een stomme vraag hoor)

    1. Dorien

      Maakt niks uit! De keuze is of je kiest voor wat meer vet in de taart of niet. Mascarpone zou ik niet doen aangezien dat een hele andere consistentie heeft dan yoghurt. Kwark zou wel kunnen.

  5. Hoi hoi, de aardbeiensaus kan je daarvoor die dessert aardbeiensaus wat in zo’n fles zit van Hero voor gebruiken?

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *