Sinterklaastaart

Sinterklaastaart

sinterklaastaart

Ik kon het niet laten, ik moest en zou nog één sinterklaasrecept op de blog plaatsen! Na wat gebrainstorm en ge-internet kwam ik op het idee om deze sinterklaastaart te maken. Eigenlijk is dit een best simpel taartje, want het bestaat puur uit gevuld speculaas met roze glazuur en sinterklaasstrooisels als topping. Het recept voor gevuld speculaas staat al op de blog, maar voor het gemak typ ik het toch nog eventjes uit. Maar nog een paar dagen en dan is het heilig avondje! Wat gaan jullie doen? Wij deden ieder jaar lootjes trekken, maar door een hoop drukte gaat dat helaas niet door, maar ik denk dat ik toch deze taart ga maken, puur voor het echte sinterklaasgevoel.

SINTERKLAASTAART

Ingrediënten:
Gevuld speculaas
- 500 gram Zeeuwse bloem
- 250 gram roomboter
- 225 gram bruine basterdsuiker
- 15 gram speculaaskruiden
- 5 gram zout
- 2 gram baking soda
- 50 ml melk
- 1 tl citroenrasp
- 1 el citroensap
- 300 gram spijs
- 1/2 ei
- 1 el water

Afwerking
- 125 gram glazuur wit
- 3 frambozen
- Pepernoten
- Kleine chocoladeletters
- Schuimpjes

+ Springvorm 22 cm

sinterklaastaart

Bereiding:

  1. Klop de roomboter luchtig en voeg de basterdsuiker toe
  2. Wanneer dit goed gemengd is doe de melk, citroenrasp en citroensap erbij en klop tot een egaal mengsel
  3. Voeg de bloem, baking soda, zout en speculaaskruiden toe en meng met deeghaak tot een stevig deeg
  4. Bol het deeg op en wikkel het deeg in plastic folie en laat minstens 1 uur koud worden in de koelkast
  5. Bereid de amandelspijs zoals staat aangegeven, mocht je een pakje gebruiken, voeg dan 1/2 ei toe met 1 el water
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de springvorm in en bekleed deze met bakpapier
  7. Verdeel het deeg in 1/3e en 2/3 deel, en rol het 2/3e gedeelte uit
  8. Bekleed de springvorm met het deeg inclusief de randen tot circa 2 cm hoog
  9. Verdeel het amandelspijs over de bodem en dek af met het overige deeg, verwijder de overtollige randjes
  10. Bak het speculaas gaar in circa 45 minuten en laat helemaal afkoelen
  11. Garnering: doe de glazuur in een steelpannetje en zet deze op laag vuur zodat het glazuur vloeibaarder word
  12. Doe de frambozen in een zeefje en druk deze boven het pannetje uit, roer het sap voor de glazuur en roer totdat deze een egale roze kleur heeft
  13. Besmeer de bovenkant van het speculaas met het glazuur en versier direct met de pepernoten en ander strooigoed
  14. Laat het glazuur uitharden
  15. Bewaar het speculaas droog en luchtdicht

Eetsmakelijk! 

sinterklaastaart

No Comments Yet.

Leave a comment