Gevuld speculaas

gevuld speculaas

Soms is het nodig om sommige recepten te vernieuwen. Ik had een redelijk goed recept van gevuld speculaas op de blog staan, maar toch was die niet alles. Afgelopen maand heb ik veel lopen experimenteren met koekjes bakken, en dan vooral met Zeeuwse bloem. Ik was echt iemand die dacht dat het niet uitmaakt wat voor type bloem je gebruikt, maar ik ben erachter gekomen dat Zeeuwse bloem echt geschikt is voor het maken van koekjes. Dit had ik dus nog in huis en dacht laat ik eens Zeeuwse bloem proberen. Perfect!

Misschien denken jullie wel: goh die is er vroeg bij met het speculaas. Nou dat klopt! Met het herfstachtige weer en met Heel Holland Bakt had ik er echt weer behoefte aan, die heerlijke speculaasgeur vanuit de oven. Daarnaast kwamen mijn ouders op bezoek en die zijn dol op gevuld speculaas, win-win!

GEVULD SPECULAAS

Voor circa 12 blokjes

Ingrediënten:
Koek
- 500 gram Zeeuwse bloem
- 250 gram roomboter
- 225 gram bruine basterdsuiker
- 15 gram speculaaskruiden
- 5 gram zout
- 2 gram baking soda
- 50 ml melk
- 1 tl citroenrasp
- 1 el citroensap

Vulling
- 500 gram amandelspijs
- (1 ei)
- 1 tl citroenrasp

Afwerking
- 1/2 ei + scheutje melk
- Halve amandelen

+ Bakvorm circa 20x25

gevuld speculaas

Bereiding:

  1. Klop de roomboter luchtig en voeg de basterdsuiker toe
  2. Wanneer dit goed gemengd is doe de melk, citroenrasp en citroensap erbij en klop tot een egaal mengsel
  3. Voeg de bloem, baking soda, zout en speculaaskruiden toe en meng met deeghaak tot een stevig deeg
  4. Bol het deeg op en wikkel het deeg in plastic folie en laat minstens 1 uur koud worden in de koelkast
  5. Bereid de amandelspijs zoals staat aangegeven, mocht je een pakje gebruiken, voeg dan 1 ei toe met citroenrasp
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvorm in en bekleed de onderkant met bakpapier
  7. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en rol beide uit tot een plak van circa 3 mm dik
  8. Beleg de onderkant met deze plak en verdeel de spijs gelijkmatig er over heen
  9. Dek af met de tweede plak deeg
  10. Maak een mengsel van het halve ei met scheutje melk en besmeer de bovenkant hiermee
  11. Beleg met halve amandelen en besmeer dit eveneens weer met het ei en melkmengsel
  12. Bak het speculaas gaar in circa 45 tot 55 minuten
  13. Laat goed afkoelen
  14. Bewaar luchtdicht

Eetsmakelijk! 

gevuld speculaas

No Comments Yet.

Leave a comment