Appelkruimelvlaai

appelkruimelvlaai

Brrrr, de temperaturen zijn flink gezakt vergeleken met vorige week. Dit gecombineerd met regen en wind is het toch echt herfst. Eigenlijk vind ik dit niet zo heel erg. Het betekend namelijk weer bakken met appel en kaneel. De heerlijke geuren die de herfst echt kenmerken in mijn keuken. Deze appelkruimelvlaai is zeker een topstuk die simpel lijkt, maar heerlijk smaakt, een zusje van deze heerlijke kruimelvlaai met bakkersroom. Na wekenlang zwoegen met mijn scriptie en andere opdrachten heb ik nu eindelijk een beetje rust gekregen. Het is nog even spannend of alles een voldoende is zodat ik daadwerkelijk kan afstuderen, dus afleiding door bakken is ideaal. Daarnaast is een stukje vlaai ook echt heel rustgevend.

APPELKRUIMELVLAAI 

Ingrediënten:
Bodem
- 200 gram bloem
- 2 el suiker
- 2 el olijfolie
- 100 ml melk
- 5 gram instant gist
- 2 gram zout
- 1 eidooier
- 15 gram roomboter

Vulling
- 3 golden delicious appels
- Handje rozijnen
- 15 gram maizena
- 50 gram water
- 1 tl kaneel

Kruimels
- 110 gram suiker
- 100 gram koude roomboter
- 150 gram bloem
- Zakje vanillesuiker
- Snufje zout

- Poedersuiker
- Vlaaivorm 24 cm diameter

appelkruimelvlaai

Bereiding:

  1. Bodem: Maak de melk lauw
  2. Meng de bloem met het zout en maak een kuiltje in de bloem
  3. Doe in dit kuiltje de boter, de eidooier, de suiker, de olie en de melk
  4. Doe de gist in de melk
  5. Roer beetje bij beetje het bloem door het midden en kneed tot een soepel deeg
  6. Het deeg is goed wanneer je er een vliesje van kan trekken
  7. Vet een kom in met wat olie, leg het deeg hierin, dek af en laat 30 minuten op een warme, tochtvrije plaats rijzen
  8. Vulling: Schil de appels, snijd deze in blokjes en doe ze in een pan met een klein laagje water
  9. Doe de rozijnen en kaneel erbij
  10. Breng de appels aan de kook
  11. Maak een papje van 50 gram water en 15 gram maizena en doe deze bij de appels en roer goed tot het gebonden is
  12. Zet het vuur uit
  13. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en vet de vlaaivorm in met bakspray
  14. Rol het deeg uit tot een plak van 3 mm en bekleed de bakvorm hiermee, druk de randjes goed aan en verwijder het overtollige deeg
  15. Prik wat gaatjes in de bodem en vul deze met de appels tot de rand
  16. Kruimels: Doe de suiker, bloem, boter en zout in een kom en kneed met de hand tot kruimels
  17. Bestrooi de vlaai met deze kruimels
  18. Bak de taart gaar in 30 minuten tot de kruimels goudbruin zijn
  19. Laat de vlaai even 10 minuten afkoelen en verwijder daarna uit de vorm
  20. Laat de vlaai helemaal afkoelen
  21. Bestrooi met poedersuiker voor serveren

Eetsmakelijk!

2 Responses

  1. Fijne appelvlaai, niet al te zoet al met al, behalve de kruimeltjes natuurlijk, en de appels lekker voorgegaard!

Leave a comment