Pitabroodjes met lekkere dipsaus

pitabroodjes

De afgelopen tijd was het ontzettend mooi weer, waar ik ook liep, de geuren van de BBQ verwenden mijn neus. Als ik ga BBQ'en dan eet ik mij eigenlijk al bijna vol in stokbrood met lekkere dipsauzen. Voor mij dus een gelegenheid om eens de keuken in te duiken en mij te focussen op een lekker recept voor pitabroodjes en dipsaus.
De dipsaus is gebaseerd op de lekkere dipsauzen van Duyvis, maar dan zonder alle toegevoegde rotzooi. Deze dipsaus bevat kervel, best moeilijk om aan te komen. Ik heb de kervel gekocht bij de groentespeciaalzaak, dus dan zou ik meteen daar gaan kijken als ik jou was. En de pitabroodjes? Deze kan je heerlijk in de saus dippen! Daarnaast kan je natuurlijk ook lekker shoarma maken en deze in de pitabroodjes doen.

Bewaar de pitabroodjes luchtdicht. Ze zijn circa 2 dagen na het maken nog lekker. Piep ze dan even op in de oven op 180 graden Celsius met wat water zodat ze lekker knapperig worden.

PITABROODJES MET LEKKERE DIPSAUS

Ingrediënten:
Voor 6 grote pitabroodjes:
- 400 gram bloem
- 8 gram zout
- 2 gram instant gist
- 240 gram warm water

Dipsaus
- 20 gram verse kervel
- 2 lente ui
- 1 a 2 teentjes knoflook
- 400 a 500 gram yoghurt-mayonaise
- Sap van halve citroen
- Schepje suiker

+ Blender/staafmixer

pitabroodjes

Bereiding:

  1. Meng in een kleine kom de bloem met het zout en zet opzij, dit is het droge mengsel
  2. Doe in een grotere kom de gist samen met het water, dit is het natte mengsel
  3. Doe het droge bij het natte mengsel en roer met een houten lepel tot alles goed vermengd is
  4. Kneed het met de hand verder
  5. Dek de kom af met de kleinere kom en zet 10 minuten opzij
  6. Kneed het deeg door de zijkant naar het midden te vouwen, circa 8 keer
  7. Zet weer 10 minuten opzij
  8. Herhaal stap 6 en 7 twee keer en daarna stap 6 nog een keer, in totaal kneed je het deeg 4 keer
  9. Dek de kom af en laat 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats
  10. Stomp met de vuist de lucht uit het deeg en stort het daarna op een met bloem bestoven werkvlak
  11. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en rol ze tot een bal
  12. Dek af met een vochtige theedoek en laat 10 minuten staan
  13. Verwarm de oven voor op 240 graden Celsius (hetelucht) en zet een dichte bakplaat op de middelste richel van de oven
  14. Rol elke deegbal uit met een deegroller, dek af en laat 10 minuten rijzen
  15. Bestuif de pitabroodjes met bloem en leg ze op de voorverwarmde bakplaat
  16. Bak de broodjes totdat ze helemaal zijn opgezwollen, houd de broodjes goed in de gaten, baktijden kunnen nogal variëren
  17. Laat de pitabroodjes wat afkoelen op een rooster

Dipsaus: 

  1. Snijd de kervel fijn
  2. Was de lente-ui en snijd deze in ringen
  3. Pel de knoflook en snijd deze in stukjes
  4. Doe de bovenstaande groente samen met de mayonaise en citroensap in de blender en mix deze totdat het een egale saus is geworden
  5. Roer eventueel wat extra yoghurtmayonaise als de smaak iets te sterk is
  6. Maak de saus wat zoeter door een schepje suiker
  7. Bewaar de dipsaus in een dichte pot in de koelkast

Eetsmakelijk! 

pitabroodjes

No Comments Yet.

Leave a comment