Kersengebakjes met crumble

kersengebakjes

Ik heb deze week gedoopt tot amandelweek. Gewoon omdat ik een aantal recepten had met amandelen en het mij wel leuk leek. Amandelmeel, amandelspijs en dan nu als kopstuk deze kersengebakjes met crumble. De combinatie van kersen en amandelen is heerlijk. Zo doe je bij amarenakersen bijvoorbeeld ook wat amandelessence en amaretto! Heerlijk! Maar goed, het recept komt uit het boek Bakboek de Klassiekers en deze kersengebakjes smaken heerlijk!

KERSENGEBAKJES MET CRUMBLE

Voor circa 8 gebakjes

Ingrediënten:
Deeg:
- 125 gram roomboter
- 125 gram kristalsuiker
- 1 ei
- 1 eidooier
- 250 gram bloem
- 2 gram bakpoeder

Frangipane: 
- Zie basisrecept frangipane

Crumble:
- 50 gram bloem
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- 50 gram amandelpoeder
- 50 gram koude roomboter

Afwerking:
- Een blik vlaaivulling kersen
- Poedersuiker

+ 8 tartelettevormpjes van 10 cm doorsnee

kersengebakjes

Bereiding:

  1. Deeg: Doe de boter in een kom en meng er met een hand de suiker er door
  2. Voeg het ei en de eidooier toe en meng goed
  3. Zeef de bloem samen met de bakpoeder en voeg dit toe
  4. Kneed alles tot een vast deeg, maar knijp de grondstoffen niet door de vingers
  5. Maak van het deeg een mooie bol, druk dit wat plat en wikkel in plastic folie
  6. Laat minstens 30 minuten koud worden in de koelkast
  7. Bereid de frangipane volgens dit recept
  8. Crumble: meng de bloem, suiker en het amandelpoeder door elkaar
  9. Snijd de boter in kleine blokjes en doe deze in de bloem
  10. Kneed het tot een kruimelig deeg en zet dan even in de koelkast
  11. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht) en vet de tartelettevormpjes in met wat boter
  12. Bekleden: Kneed het deeg kort door en rol uit tot een plak van ongeveer 3 mm dik
  13. Bekleed de vormpjes met het deeg en prik met een vork wat gaatjes in de bodem
  14. Vul een spuitzak met de frangipane en spuit dit in elk vormpje zodat de bodem mooi bedekt is
  15. Lepel ongeveer 4 a 5 kersen in het midden van de frangipane, het maakt niet uit als er wat saus meegaat
  16. Verdeel de crumble over de 8 vormpjes
  17. Bak de kersengebakjes ongeveer 30 minuten in de oven totdat ze een mooie kleur hebben
  18. Haal uit de oven en laat afkoelen tot je de vormpjes met de hand aan kunt raken, verwijder de gebakjes uit de vormpjes en laat verder afkoelen op een rooster
  19. Bestrooi de gebakjes voor serveren met poedersuiker, zet anders afgedekt in de koelkast

Eetsmakelijk! 

kersengebakjes

No Comments Yet.

Leave a comment