Zwitserse roomvlaai

Zwitserse roomvlaai

Wat een week heb ik gehad zeg, poeh! Ik ga het niet allemaal vertellen, want ik ben van plan om aan het einde van juli een overzicht met hoogtepunten te schrijven! Maar goed, mijn broer vierde zijn verjaardag en hij wilde graag dat ik twee taarten zou gaan maken en dat had ik dus gedaan. Eerst wilde ik deze heerlijke Zwitserse roomvlaai helemaal niet plaatsen, omdat ik deze al in minivariant had, maar het is altijd fijn om een recept te hebben. En als jullie denken: goh wat bazelt Dorien toch lekker, dat kan zekers kloppen, want ik ben ontzettend moe! Dus ik houd ermee op en geef jullie het recept van deze lekkere Zwitserse roomvlaai.

ZWITSERSE ROOMVLAAI

Voor 10 tot 12 punten

Ingrediënten:
Bodem:
- 200 gram bloem
- 5 gram instant gist
- 15 gram roomboter
- 2 gram zout
- 2 el zonnebloemolie
- 100 ml melk
- 2 el suiker
- 1 eidooier

Bakkersroom:
- 750 ml volle melk
- 6 eidooiers
- 225 gram suiker
- 1 vanillestokje
- 2 zakjes vanillesuiker
- 3 el bloem

Topping:
- 750 ml slagroom
- 300 gram mascarpone
- 3 zakjes klopfix
- 6 el suiker
- Witte- en melkchocolade rasp
- Nootjes
- Poedersuiker
- Garneerchocolaatjes

+ vlaaivorm 26 cm, taartkartonnetje, spuitzak met spuitmondje

Zwitserse roomvlaai

Bereiding: 

  1. Bodem: Maak de melk lauw
  2. Meng de bloem met het zout en maak een kuiltje in de bloem
  3. Doe in dit kuiltje de boter, de eidooier, de suiker, de olie en de melk
  4. Doe de gist in de melk
  5. Roer beetje bij beetje het bloem door het midden en kneed tot een soepel deeg
  6. Het deeg is goed wanneer je er een vliesje van kan trekken
  7. Vet een kom in met wat olie, leg het deeg hierin, dek af en laat 30 minuten op een warme, tochtvrije plaats rijzen
  8. Room: doe 2/3e van de melk samen met de suiker, vanillesuiker en het vanillemerg in een pan en breng aan de kook
  9. Maak in een ander bakje een papje van de eidooiers, bloem en de overige melk
  10. Giet wat van de gekookte melk bij de eieren en doe dan alles terug in de pan, breng al roerend aan de kook totdat er clubjes ontstaan
  11. Dek af met plastic folie en zet weg
  12. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en vet de vlaaivorm
  13. Los het deeg op een met bloem bestoven werkplek en rol uit tot een lap ter grootte van de vlaaivorm
  14. Leg het deeg in de vlaaivorm, druk goed aan, verwijder de randjes en prik gaatjes in de bodem
  15. Vul de vlaaivorm met de bakkersroom en bak de taart in 30 minuten gaar
  16. Los de vlaai uit de bodem en laat goed afkoelen, leg hem daarna in de koelkast om goed koud te worden
  17. Doe de mascarpone, slagroom, suiker en klopfix in een kom en klop tot een stevig en luchtig room
  18. Besmeer de bodem met een dikke laag slagroom en strijk glad
  19. Vul een spuitzak met de overige slagroom en spuit mooie toeven
  20. Maak een mengsel van de nootjes, de witte- en melkchocoladerasp en leg deze in het midden
  21. Bestrooi met wat poedersuiker
  22. Garneer de taart met chocolaatjes

Eetsmakelijk!

Zwitserse roomvlaai

7 Responses

  1. Wauw wat ziet hij er mooi uit! Hij kan zo in de etalage bij een bakker :-)
  2. Lykt erg lekker. Maar eerst wil ik jou appelstruddel maken . Wil altyd nog een maken maar durfe er nooit aan te beginnen. Hierdie vlaai van jou lykt veel op onze melktaart. Melktaart is een erg bekende taarthier zoals speculaas in Nederland. Er is ook een korstloose melktaart die ook erg lekker is. Toen al de kinderen nog in huis waaren bakten we die zomaar als toetje als plaatsvervanger.voor yogurd.
    • Apfelstrudel is veel makkelijker dan het lijkt, mij is het erg meegevallen. Ik heb het even opgezocht en lijkt inderdaad hier wel op ja! Het lijkt ook wel wat qua uiterlijk op de rijstevlaai. Ik ben benieuwd hoe de apfelstrudel geworden is!
  3. Hi!Ik heb je recept geprobeerd! Bedankt hiervoor, erg duidelijk en makkelijk te volgen waardoor het tot een succes heeft geleid :)Erg lekker, dit was mijn eerste vlaai!Ga zeker nog meer recepten proberen ;)
  4. Hoi, ik heb een vraag. Ik wil voor mijn verjaardag komend weekend deze zwitserse vlaai maken, maar ik vroeg me af waarom je de room ook meebakt in de oven, ik heb daar nog nooit van gehoord ! En in andere recepten die ik vind op internet doen ze dit niet. Ik vertrouw jouw site alleen wat meer dan sommige anderen die er wat minder professioneel uitzien haha. Maar voor de zekerheid toch deze vraag.Groetjes
    • Hoi! Wat een goede keuze, erg lekkere vlaai! Tja, ik bak hem mee zodat de bodem mooi plat blijft, want als je hem zonder room bakt, dan behoud de vlaai zijn vorm niet. Je kunt ook blindbakbonen gebruiken en later pas de room er in doen, qua smaak en textuur maakt het niet heel veel uit, maar het is voor mij eigenlijk puur gemak! Het scheelt weer een paar handelingen zal ik maar zeggen. Succes!

Leave a comment