Chocoladetaart

chocoladetaart

Yay! Het is 1 mei en dat betekend dat ik mijn verjaardag vier. Dat doe ik met een stukje van deze goddelijke hemelse chocoladetaart. Wat een genot! De cakelagen zijn lekker moist en met een overheerlijke chocolademousse als vulling. Het is echt een supermachtige taart, dus een klein stukje is al genoeg, maar wat lekker!
Mijn moeder vond deze chocoladetaart niet zo'n goed idee, wie neemt er nou een stukje chocoladetaart? Maar de taart is echt al bijna op. Mijn moeder had het dus helemaal verkeerd! Maar wie houd er nou niet van chocolade?

Ik had voor het bakken maar 1 springvorm met de doorsnee 22 cm, dus ik heb alle drie de lagen apart gebakken. Je kunt ook 3 springvormen tegelijkertijd bakken. Ik raad het niet aan om alles in een vorm te bakken en dan te snijden, want dat maakt de taart breekbaar. Trust me, ik heb het ondervonden. In dit recept beschrijf ik hoe ik het gebakken heb.

CHOCOLADETAART
Voor circa 14-16 dunne puntjes

Ingrediënten: 
Cakes
- 330 gram tarwebloem
- 250 gram kristalsuiker
- 130 gram cacao
- 2 tl baking soda
- 8 gram vanillesuiker
- 4 gram zout
- 3 eieren op kamertemperatuur
- 350 ml melk op kamertemperatuur
- 200 ml plantaardige olie (ik gebruikte die van reddy zoetbakken)
- 300 ml kokend water

Chocoladebotercrème
- 400 gram roomboter op kamertemperatuur
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 gram pure chocolade
- 100 gram melkchocolade
- 4 eiwitten
- 150 gram fijne kristalsuiker
- Snufje zout

Chocolademousse
- 300 ml slagroom
- 150 gram pure chocolade
- 2 blaadjes gelatine
- 2 eidooiers
- 30 gram kristalsuiker
- 1 el water

Topping
- 25 gram roomboter
- 125 gram melkchocolade
- 60 ml melk
- Snufje zout
- Chocoladerasp

chocoladetaart

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius
  2. Vet een springvorm van 22 cm doorsnee in met wat boter en bekleed de bodem met bakpapier
  3. Meng alle droge ingrediënten in een kom
  4. Klop de eieren, melk en olie in een andere kom
  5. Roer de natte ingrediënten door de droge en meng goed
  6. Voeg straalsgewijs het gekookte water toe en klop nog goed even door
  7. Vul een maatbeker met het beslag en giet dezelfde hoeveelheden per keer in de springvorm zodat de cakeplakken even dik worden
  8. Bak 20 tot 25 minuten per cakeplak, verwijder de springvorm voorzichtig en laat helemaal afkoelen
  9. Herhaal stap 8 nog 2 keer zodat er in totaal 3 plakken zijn, verwijder het bakpapier voorzichtig en leg de onderste plak cake op een taartkarton zodat de taart makkelijk te vervoeren is
  10. Botercrème: klop de boter met de vanillesuiker tot een luchtig mengsel
  11. Hak de chocolade en smelt deze au bain-marie, laat afkoelen tot lauw
  12. Klop de eiwitten (bewaar 2 eidooiers) met de suiker en de zout met de hand au bain-marie tot de suiker is opgelost
  13. Haal van de pan en klop tot het mengsel helemaal is afgekoeld
  14. Giet de chocolade bij het eiwitmengsel en roer goed
  15. Voeg dit straalsgewijs bij de boter zodat alles goed gemengd is
  16. Laat op kamertemperatuur staan
  17. Mousse: klop 150 ml slagroom en zet deze in de koelkast
  18. Laat de gelatineblaadjes weken (15 min)
  19. Breek de chocolade in een kom
  20. Kook de andere 150 ml slagroom en giet deze over de chocolade, roer glad en laat afkoelen, knijp de gelatineblaadjes uit en roer deze door de hete chocoladeganache
  21. Breng de suiker met het water aan de kook en giet deze rustig bij de eidooiers terwijl je met de hand mixt
  22. Roer de geklopte slagroom en chocoladeroom erdoor
  23. Laat de chocolademousse even wat opstijven in de koelkast
  24. Vul een spuitzak met botercrème en spuit een dikke rand botercrème langs de rand van de cake en verdeel de mousse daarbinnen, zorg dat de mousse niet over de rand botercrème komt
  25. Leg bij hoge temperaturen de cakeplak even in de koelkast
  26. Leg vervolgens de tweede plak cake er op en spuit hier ook een rand botercrème op en vul met de mousse, leg eventueel weer in de koelkast
  27. Bedek met de laatste plak cake en bedek de hele taart met botercrème, maak de randen zo glad mogelijk
  28. Laat de taart nu 2 uur opstijven in de koelkast
  29. Topping: breng de melk, zout en de boter aan de kook en giet deze over de in stukjes gebroken melkchocolade
  30. Laat dit mengsel afkoelen totdat het niet meer zo snel uitvloeit en giet deze over de taart zodat er mooie druppels vormen
  31. Bestrooi met de chocoladerasp
  32. Laat de taart nog even opstijven in de koelkast

Eetsmakelijk!

chocoladetaart

No Comments Yet.

Leave a comment