Koningsdagtaart

koningsdagtaart

Een koningsdagtaart! Met een weekje is het koningsdag en ik vond het tijd worden om iets lekkers te maken. Om in de oranjesferen te blijven is dit taartje gevuld met sinaasappelbavarois, afgetopt met de Nederlandse vlag. Krijgen jullie hier geen Vaderlands gevoel van? Nou ik wel hoor!

Daarnaast ben ik helemaal in de feestelijke stemming. Hebben jullie de foto's goed bestudeerd? Ik heb namelijk een nieuwe camera! Nu dan eindelijk een echte spiegelreflexcamera met een speciale lens voor objectfotografie. Hierdoor krijg je die mooie wazige achtergrond. Heerlijk!

Momenteel is de lettertype wat anders dan normaal, maar dat komt omdat het bewerkingsprogrammaatje niet helemaal goed werkt.

KONINGSDAGTAART:

Ingrediënten:
Biscuit
- 2 eieren
- 60 gram suiker
- 4 gram vanillesuiker
- 40 gram bloem
- 15 gram maizena
- Snuf zout

Bavarois:
- 300 ml sinaasappelsap
- 150 ml yoghurt
- 150 ml slagroom
- 75 gram suiker
- 7 blaadjes gelatine

Topping:
- 250 ml slagroom
- 100 gram mascarpone
- 1 zakje klopfix
- 2 el suiker
- 2 aardbeien
- Handje bosbessen
- Sinaasappelschil geraspt

+ vierkante bakvorm 16 x 16

koningsdagtaart

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius
  2. Klop de eieren met de suiker, zout en vanillesuiker tot een luchtig schuim, circa 10 minuten
  3. Zeef de bloem en maïzena er boven en spatel deze voorzichtig door de eieren
  4. Bekleed de vierkante vorm in met bakpapier en vet de randen in
  5. Vul de bakvorm met het beslag en bak in 20-25 minuten gaar
  6. Laat het biscuit helemaal afkoelen
  7. Week de gelatineblaadjes in koud water
  8. Giet de sinaasappelsap in een steelpannetje door een zeef zodat het vruchtvlees eruit blijft
  9. Voeg de suiker toe en breng deze samen met de sap aan de kook
  10. Haal van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en doe deze in het pannetje, roer goed door
  11. Laat daarna de sinaasappelsap afkoelen tot kamertemperatuur
  12. Klop de slagroom lobbig en voeg de yoghurt toe
  13. Meng 2 el van dit mengsel door de afgekoelde sinaasappelsap
  14. Giet al roerend met een garde het sap door het slagroommengsel zodat alles goed gemengd is
  15. Snijd het biscuit horizontaal door de midden
  16. Leg een plak biscuit op de bodem en giet hier 2/3e van de bavarois bij
  17. Leg voorzichtig de tweede plak biscuit hier boven op en giet voorzichtig de overige bavarois er bij
  18. Laat de taart minstens 2 uur opstijven in de koelkast
  19. Klop de slagroom samen met de suiker, klopfix en mascarpone tot een luchtig en stevige massa
  20. Besmeer de taart met een dun laagje slagroom
  21. Versier de rand van de taart met slagroom
  22. Was het fruit en snij de kroontjes van de aardbeien
  23. Snijd de aardbeien in plakjes en beleg de bovenste helft hiermee
  24. Beleg de onderste helft met de bosbessen, laat voldoende ruimte over voor de slagroom die in het midden moet
  25. Spuit de slagroom in het midden
  26. Versier de rand met wat sinaasappelrasp

Eetsmakelijk!

koningsdagtaart

1 Response

  1. Wat gaaf die taart en hele mooie foto's!

Leave a comment