Amarena kersen

Amarena kersen
amarena kersen

In Kampen is er een ijssalon met overheerlijk ijs: de Marena. Echt Italiaans ijs, zelf gemaakt door de Italiaanse eigenaar. Ik ben echt dol op hun ijs, zelfs na aantal jaar werken in de ijssalon ging het mij nog niet vervelen. Een van die lekkere dingen waren de amarena kersen. Kersen op zoet amandel/amaretto siroop, heel erg lekker. Helaas zijn zulke amarena kersen niet te verkrijgen in de supermarkt en ze zijn best prijzig om online te kopen. Een reden om ze zelf te maken!

Deze kersen zijn heerlijk voor baksels waarin amarenen horen zoals Schwarzwalder kirsch maar zijn ook lekker over het ijs of door de yoghurt. Deze kersen hebben smaak en zijn niet zo smaakloos als de kersen op siroop uit de supermarkt.

Tip! Het is belangrijk dat de potten goed afsluitbaar zijn, dus een jampot of een weckpot. Ik had namelijk een pot die niet zo goed afsloot waardoor ik bij het ondersteboven zetten van de kersen een zogenaamde slagaderlijke bloeding had. Mijn hele keuken zat onder de kersensap. Maar nu weet ik wel hoe krachtig een slagaderlijke bloeding is haha!

AMARENA KERSEN 
Voor 2 potten

Ingrediënten:
– 500 gram kersen (vers of diepvries)
– 180 gram suiker
– 1 el citroensap
– 1 dopje vanillearoma
– 30 ml amaretto
– Half flesje amandelaroma Dr. Oetker
– 2 potten met deksel

amarena kersen

Bereiding:

 1. Doe de potten zonder deksel in een grote kookpan, kook voldoende water en vul de potten hiermee
 2. Kook vervolgens meer water en vul de pan hiermee totdat de potjes onder water staan
 3. Zet vervolgens deze pan op het vuur en laat voor 15 minuten doorkoken, dompel de deksels even onder in het water
 4. Laat de deksels en potten ondersteboven opdrogen op een schone theedoek, pas op de potten zijn erg heet!
 5. Was de kersen en verwijder de pitten en de steeltjes of ontdooi de kersen
 6. Doe de kersen en de suiker in een ruime pan en kook al roerend 10-15 minuten op middelhoog vuur tot de suiker is gesmolten en er kersensap ontstaat
 7. Kook al roerend nog 10 minuten op laag vuur zodat het geheel indikt
 8. Roer de citroensap, de amaretto, het vanillearoma en het amandelaroma er door heen
 9. Kook nogmaals 10 minuten op laag vuur
 10. Verdeel de kersen met het sap over de potten en sluit direct
 11. Zet de potten op hun deksels en laat helemaal afkoelen, nu zijn de potten vacuüm gezogen en kan je ze wat langer bewaren

Eetsmakelijk! 

12 Reacties
 1. Dank voor het recept. Heb je een speciale reden waarom je vanillearoma en amandelaroma gebruikt en niet extract? Aroma is synthetisch en extract is natuurlijk (en veel lekkerder).

  1. Goeie vraag! Ik denk toch aan het makkelijk te krijgen aroma in de supermarkt. Meestal komen de ideeën wat ik wil gaan maken zo in mijn hoofd en wil dat dan direct gaan maken, dus dan is de supermarkt toch het dichtste bij! Ik zal de volgende keer eens de natuurlijke extracten gebruiken, is wel een goede tip van jou!

  1. Ik denk van wel! Laat ze dan wel goed uitlekken. Ik denk alleen dat de smaak wat minder is van deze kersen en dat er niet zo’n lekkere bite aan zit. Het lekkere aan deze amarena kersen zijn dat ze nog lekker knapperig zijn. Maar proberen kan altijd!

 2. Ha Dorien, deze maand mag ik van jouw blog koken en ik had al even zitten neuzen waarbij ik dit recept tegen was gekomen. Klein tipje: deze wee, vanaf 16 juni, zijn er amarena kersen te koop bij de Lidl. Natuurlijk is zelf maken leuker maar zo’n pot is ook wel handig. Groeten Johanneke

  1. Ik ben erg nieuwsgierig wat je gaat maken! Oké, dat is inderdaad best handig ja als je even geen zin of tijd hebt om zelf amarenakersen te maken. Misschien dat ik een potje haal!

 3. Het dikt bij mij niet in nadat ik het nog zachtjes heb laten koken en uiteindelijk blijft het dus dunner. Enig idee hoe dit komt?

  1. Dat was bij mij ook het geval, maar ik wou met name echt de kersen lekker op smaak hebben. Ik zou bij de volgende keer wat extra suiker meekoken in het begin en anders wat geleisuiker van de supermarkt!

 4. Das toevallig, Dorien!! Zoek ik een recept voor amarena kersen en lees ik over de ijszaak uit mijn woonplaats! De kersen staan te pruttelen, ben benieuwd…

  Groetjes
  Brenda

 5. Hallo Dorien,
  Ik heb wat moeite met het “halve flesje” amandelaroma van Dr Oetker. Is dat een literfles? 10cl? 50? Ik woon in Frankrijk en kan hier geen Dr. Oetker kopen en het dus ook niet verifiëren.
  Dank je.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *