Stroopwafels

Stroopwafels
stroopwafels

Er zijn niet veel koekjes die Hollandser zijn dan stroopwafels. Als rasechte Nederlander vond ik het eigenlijk wel nodig om zelf stroopwafels te bakken, vandaar dat ze op mijn bakbucketlist stonden. Toen mijn moeder de nieuwe Landleven thuis kreeg kon ik er niet meer omheen, er stond namelijk een recept in voor zelfgebakken stroopwafels! Whaa!
Donderdagavond ging ik samen met mijn Jasper naar zijn huisje in Kudelstaart omdat hij vrijdag moest werken. Ik had al mijn bakspulletjes meegenomen zodat ik vrijdag kon gaan bakken. Ik had alle bakbenodigdheden ingepakt inclusief ingrediënten en ging lekker aan de bak..

Tot ik erachter kwam dat ik een aantal ingrediënten miste, toen vond ik het heel erg jammer dat ik niet thuis was met mijn grote voorraad bakspullen. Eerst miste ik de bruine basterdsuiker en kaneel, dus de eerste lading stroopwafels waren zonder kaneel en had lichte stroop. Ik wou toch de perfecte stroopwafel bakken. Toen ben ik door de kou naar de winkel gefietst, boodschappen gedaan en weer terug, maar.... ik had geen gist meegenomen en had ook geen extra zakje! Ik had geen zin om alsnog weer naar de winkel te fietsen, maar gelukkig stond er een tweede recept in het tijdschrift voor stroopwafels, zonder gist! Mijn dag was weer helemaal goed en dus ik weer aan de slag.

Om het even kort samen te vatten: ik heb voor jullie twee stroopwafelrecepten, eentje met gist die je door de midden moet snijden en eentje zonder gist waarbij je twee wafels op elkaar plakt.
Voor deze stroopwafels heb je een wafelijzer nodig voor platte oubliewafels Ik heb gebruik gemaakt van mijn kniepertjesijzer van Cloer.

STROOPWAFELS MET GIST 
Voor 10 stuks

Ingrediënten: 
Koek:
- 125 gram roomboter
- 75 gram witte basterdsuiker
- 1 ei
- 1 el melk
- 7 gram instant gist
- 250 gram bloem
- 2 gram zout
- Halve theelepel kaneel

Stroop: 
- 100 gram keukenstroop
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker
- 100 gram roomboter
- 1 tl kaneel

stroopwafels

Bereiding: 

  1. Klop de boter, de suiker, het ei, de kaneel, de melk en de gist door elkaar
  2. Voeg als laatst de bloem met zout toe en kneed tot een mooi deeg
  3. Vorm een bal van het deeg en leg hem in een kom, dek af met plasticfolie
  4. Laat het deeg 1 uur op een warme tochtvrije plaats rijzen
  5. Vorm 10 balletjes ter grootte van een pingpongbal van en leg deze op een bakplaat of ovenschaal met voldoende tussenruimte, dek af met plasticfolie en laat 15 minuten rusten
  6. STROOP: Verhit de keukenstroop samen met de basterdsuiker, de roomboter en de kaneel en roer tot een egaal mengsel, pas op, de stroop is erg heet!
  7. Breng de kniepertjesijzer op temperatuur, niet al te heet (stand 2) en vet de ijzers in met wat boter
  8. Pak een bolletje deeg, leg deze tussen de ijzers en knijp voorzichtig plat
  9. Bak de wafel tot deze mooi bruin is en snijd deze direct horizontaal door de midden, als de wafel afkoelt lukt het niet meer om deze door de midden te snijden
  10. Besmeer een helft met wat stroop en druk met de andere helft deze aan zodat de stroop uitloopt naar de randjes, pas op: zeer heet!
  11. Laat de stroopwafel afkoelen
  12. Herhaal stap 8 tot 11 bij de overige 9 bolletjes
  13. Bewaar de stroopwafels in een koektrommel

Eetsmakelijk! 

stroopwafels

Dit is een lekker snel en simpel recept vergeleken met de stroopwafels met gist. Dit deegje hoeft maar 30 minuten in de koelkast te rusten en dan kan je meteen aan de bak. Verder hoef je deze ook niet door de midden te snijden dus dan kan je in een keer alle wafels bakken en later besmeren met stroop en plakken maar!

STROOPWAFELS ZONDER GIST

Ingrediënten:
- 250 gram bloem
- 100 gram suiker
- 100 gram zachte roomboter
- 1 ei
- 2 gram zout
- Snuf kaneel

Stroop:
- Zie recept stroopwafels met gist

stroopwafels

Bereiding: 

  1. Meng de bloem met de suiker in een kom
  2. Voeg de overige ingrediënten toe en kneed met de hand tot een samenhangend deeg, voeg eventueel druppelsgewijs wat water toe wanneer het deeg te droog is
  3. Vorm van het deeg een bal en wikkel deze in plasticfolie, laat 30 minuten koud worden in de koelkast
  4. Draai na het koelen balletjes ter grootte van een flinke walnoot
  5. Bak de wafels tot ze mooi bruin zijn en laat ze goed afkoelen
  6. Maak de stroop zoals bij het recept stroopwafels met gist
  7. Plak twee wafels aan elkaar met een eetlepel stroop
  8. Bewaar luchtdicht

Eetsmakelijk!

3 Reacties
  1. What is the difference between a stroopwafel with or without yeast? I’m having trouble finding a good recipe for the cookie part. I find the wafels a bit tough.

    1. Dorien

      I think the waffles without yeast is a bit easier to make because you stick two waffles to each other with the caramel. The waffles with yeast you have to slice it when it still hot. But the waffles with yeast is the nearest original stroopwafel as we known here in Holland.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *