Lemon meringue pie

lemon meringue pie

Deze lemon meringue pie is alweer het laatste paasrecept voor dit jaar! Wow, ondertussen heb ik er genoeg gemaakt. Met deze taart kreeg ik echt het lentegevoel, maar als ik nu naar buiten kijk ebt dat gevoel zo weer weg. Dus wil je lente in je huis? Maak deze lemon meringue pie! Een heerlijk friszoete taart met zachte eiwitten en lemon curd.

Ik was afgelopen vrijdag met goede hoop begonnen aan een lemon meringue pie, maar de lemon curd wou niet echt stevig worden en het schuim was niet het schuim wat ik graag wilde. De taart zakte bij het aansnijden zo in en het schuim was te taai. Ik houd niet zo van meteen opgeven, dus zaterdag gelijk maar weer begonnen aan de tweede poging: et voilà! De taart is gelukt!

LEMON MERINGUE PIE

Ingrediënten:
Bodem
- 200 gram bloem
- 125 gram koude roomboter in blokjes
- 50 gram poedersuiker
- 1 groot ei
- 2 gram zout

Meringue
- 4 eiwitten
- 120 gram fijne suiker
- 1/2 tl vanille essence

Vulling
- 1 recept voor lemon curd

+ bakvorm diameter 24 cm met uitneembare bodem, hitte bestendige kom en blind bak bonen

lemon meringue pie

Bereiding: 

  1. Kneed de koude boter door de bloem en het zout en wrijf met je vingertoppen door tot er een kruimelig deeg ontstaat
  2. Doe de poedersuiker erbij en meng goed
  3. Voeg nu als laatste het ei toe en kneed tot een samenhangend deeg en vorm een bal
  4. Doe deze bal in plastic folie en laat 30 minuten koud worden in de koelkast
  5. Bereid de lemon curd zoals staat aangegeven
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet de bakvorm in met wat boter en bloem
  7. Rol het deeg uit tot een plak en bekleed de bakvorm hiermee, verwijder de randjes en prik wat gaatjes in de bodem met een vorm
  8. Dek de bodem af met een laagje bakpapier en vul de taart met de blind bakbonen
  9. Bak de taartbodem gaar in 30 minuten, laat daarna afkoelen
  10. Vul de bodem met de lemon curd
  11. Zet een pan op het vuur met een laagje water en pak een hitte bestendige kom, maak deze vetvrij en leg deze op de pan met het vuur, de bodem van de kom mag het water niet raken
  12. Doe de eiwitten in deze kom en roer met een garde rustig de eiwitten door zodat de eieren niet garen
  13. Doe om de 5 seconden wat suiker bij de eieren en roer goed door
  14. Voel wanneer de suiker door de eieren zit of er nog korreltjes suiker te voelen zijn, zo ja: roer nog even door zodat alle suiker is opgelost
  15. Doe de eiwitten in de mengkom en doe daar wat vanille essence bij
  16. Klop de eiwitten tot een luchtig medium stevig schuim: het schuim moet op zijn plaats blijven wanneer je de kom ondersteboven houd maar de piekjes krullen nog wel om, nu is het schuim perfect
  17. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
  18. Beleg de rand van de taart met het schuim en smeer deze uit richting de rand
  19. Vul nu de rest van de taart met het schuim en vorm met de bolle kant van de lepel tot mooie golfjes
  20. Bak de taart circa 5 tot 7 minuten in de voorverwarmde oven zodat het schuim mooi bruin word aan de bovenkant
  21. Laat de taart nu minstens 1 uur afkoelen buiten de koelkast, wacht nog even met aansnijden, anders vloeit de lemon curd er uit
  22. Bewaar de taart droog en koel

Eetsmakelijk! 

lemon meringue pie

No Comments Yet.

Leave a comment