Lemon curd

Lemon curd

Eindelijk, ik heb het nu eindelijk geprobeerd! Lemon curd! Ik was van plan om een lemon meringue pie te maken en daarvoor had ik lemon curd nodig. Mijn eerste poging was echt niet zo heel goed gelukt, het was te vloeibaar waardoor mijn eerste poging lemon meringue pie ook niet gelukt was. De lemon curd vloeide er zo uit. Na wat gegoogle heb ik wat maïzena aan de lemon curd toegevoegd waardoor het dikker werd en yay, het bleef dik! Deze kon ik mooi gebruiken voor mijn tweede poging lemon meringue pie en *tromgeroffel* die is ook gelukt! Thanks to the lemon curd!

Maar wat is lemon curd eigenlijk? Lemon curd is een zoetzure crème op basis van citroenschil, citroensap, boter, eieren en suiker. De Engelsen gebruiken het vooral voor op hun scones, maar je kan het prima bij koekjes of pannenkoeken eten. Veel variaties dus!

LEMON CURD 
Voor 400 gram

Ingrediënten:
- 2 biologische citroenen
- 125 gram roomboter
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 2 grote eieren

Lemon curd

Bereiding: 

  1. Zet een pan met een laagje water op het vuur en dek af met een hittebestendige kom
  2. Doe de boter in de kom en laat deze smelten
  3. Voeg de suiker toe en roer goed door zodat de suiker opgelost is
  4. Rasp de citroen en doe deze rasp bij de botermengsel
  5. Pers de citroenen goed uit, doe dit boven een zeef zodat er geen pitjes en vezeltjes mee gaan
  6. Giet de sap bij de botermengsel en roer goed door
  7. Haal de kom van de pan af en laat afkoelen
  8. Roer de eieren los en giet wat van de afkoelde citroenmengsel bij de eieren, roer goed door
  9. Giet daarna alles terug in de kom en zet deze weer op de pan met het laagje water
  10. Laat het mengsel indikken, dit duurt circa 20 minuten, roer af en toe even door het mengsel
  11. Haal de kom van de pan en laat goed afkoelen
  12. Vul een glazen potje met de curd en laat deze in de koelkast verder afkoelen, deze zal in de koelkast nog meer indikken
  13. De curd is circa 2 weken houdbaar in de koelkast

Eetsmakelijk! 

* Mocht de curd na het afkoelen toch nog te dun zijn? Giet de curd in een steelpannetje, los 2 el maïzena op in 3 el water, roer deze goed door en giet deze bij de curd. Breng de curd al roerend op laag vuur aan de kook en laat daarna goed afkoelen en zet daarna in de koelkast

Lemon curd

No Comments Yet.

Leave a comment