Tijgerbolletjes

tijgerbolletjes

Ik vind brood bakken echt heel erg leuk, maar tot nu toe waren bolletjes mij nog niet echt geluk. Het brood bleef veel te compact, totaal niet luchtig. Niet echt lekker dus. Bij de bakker gebruiken ze voor brood broodverbeteraar. Een mix van gluten, vitamine C, een emulgator en vetten. Hierdoor wordt het brood hoger, smeuïger en lekkerder van. Dus ik raad jullie aan om bij het maken van deze tijgerbolletjes echt broodverbeteraar te halen. Ik ben zelf langs een bakker gegaan en heb daar om de juiste hoeveelheid gevraagd. Naar mijn mening doen ze hier niet moeilijk om. Volgens het recept van Muriel van Muriel's Baking Passion moest ik 12 tijgerbolletjes uit het deeg halen, maar de bolletjes waren aardig klein, dus ik raad aan om er 8 a 10 bolletjes uit te halen.

Voor een overheerlijk belegd tijgerbolletje, scrol naar beneden!

TIJGERBOLLETJES
Voor 8 a 10 bolletjes

Ingrediënten:
- 500 gram tarwebloem
- 12 gram gedroogd gist
- 30 gram broodverbeteraar
- 300 ml lauw water
- 8 gram zout

Tijgerpapje
- 125 ml water
- 20 gram griesmeel naturel
- 4 gram suiker
- 3 gram gedroogd gist
- 1/2 tl water

tijgerbolletjes

Bereiding: 

  1. Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar, behalve de zout
  2. Mix met deeghaak het deeg circa 3 minuten op lage snelheid
  3. Voeg de zout toe en mix circa 5 minuten tot een soepel deeg
  4. Doe het deeg in een met olie ingevette kom, bedek deze met plastic folie en laat op een warme plaats 1 uur rijzen
  5. Maak het tijgerpapje door het water (125 ml) samen met de griesmeel te verwarmen in een pannetje, roer goed en stevig door totdat het een stevig papje wordt
  6. Haal de pan van het vuur en voeg de gist, de suiker en de 1/2 tl water toe, roer goed door en laat afkoelen tot kamertemperatuur
  7. Haal het deeg uit de kom en verdeel het deeg in 8 of 10 gelijke stukken
  8. Bol het deeg op door met de hand het bolletje te bedekken en maak een draaiende beweging, herhaal totdat alle bolletjes mooi bol zijn
  9. Leg de bolletjes op een houten plank en dek af met een vochtige theedoek, laat 30 minuten rusten
  10. Bekleed een bakplaat met bakpapier
  11. Bol de bolletjes nogmaals op zoals bij stap 8 en leg ze daarna op de bakplaat
  12. Besmeer de bovenkant met een dikke laag van het tijgerpapje
  13. Vet een groot stuk plastic folie in met wat zonnebloemolie en dek de bolletjes af, laat 1 uur rijzen
  14. Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius, zet een ovenbestendige kom onder in de oven, vul deze met water zodra de oven op temperatuur is
  15. Zodra het water borrelt, draai de temperatuur van de oven terug naar 200 graden Celsius
  16. Zet de bakplaat met bolletjes in de oven
  17. Bak de bolletjes 12 minuten en haal de bak met water uit de oven
  18. Bak de bolletjes zonder water nog circa 10 minuten bruin
  19. Laat de bolletjes wat afkoelen

Eetsmakelijk! 

tijgerbolletjes

Ingrediënten:
- 1 zelfgemaakt tijgerbolletje
- Veldsla
- Rode paprika
- 1/2 kipfilet
- Kipkruiden
- Komkommer
- Honingmosterd dressing

Bereiding: 

  1. Kruid de kipfilet met de kipkruiden en snijd in reepjes
  2. Gril de kipfilet gaar, laat wat afkoelen
  3. Snijd de tijgerbol open, smeer wat dressing op de onderkant
  4. Beleg met veldsla, schijfjes komkommer en de paprika
  5. Maak het broodje af met kipfilet en dressing

Eetsmakelijk! 

No Comments Yet.

Leave a comment