Fries suikerbrood

Fries suikerbrood
fries suikerbrood

Ik ben ruim een jaar op zoektocht naar het lekkerste recept voor het welbekende Fries suikerbrood. Na aantal mislukte broden had ik de hoop opgegeven. Die broden bevatte wel suiker, maar was niet klef, de smaak was het niet, het was gewoon niet lekker. Totdat ik het recept van Cees Holtkamp tegenkwam uit het boek 'Van Tartetin tot Garnalenkroket, de Banketbakker'. Nu hoef je nooit meer een suikerbrood te kopen bij de bakker, want deze is veel lekkerder, en weet je wat zo leuk is? Het bereiden van dit brood kost eigenlijk helemaal niet zoveel tijd! Zo snel dat ik het aandurfde om nog voor schooltijd dit brood te gaan bakken. Benieuwd hoe je zo'n ontzettend lekker Fries suikerbrood maakt? Kijk gauw hieronder:

FRIES SUIKERBROOD

Ingrediënten:
- 300 gram bloem
- 8 gram instant gist
- 15 gram witte basterdsuiker
- 6 gram zout
- 1 tl citroenrasp
- 200 gram koude melk
- 200 gram parelsuiker
- 50 gram roomboter
- 3 gram kaneel + 2 tl
- Medium cakevorm

fries suikerbrood

Bereiding:

  1. Kneed bloem, gist, suiker, citroenrasp, 2 tl kaneel en melk door elkaar, doe dit in de keukenmachine, het is anders veel te zwaar!
  2. Het kan zijn dat de machine te hard moet werken, voeg dan beetje voor beetje wat melk toe en beoordeel of het deeg goed genoeg is, dit zal je na meer ervaring beter kunnen, het deeg moet niet droog zijn, maar ook niet te nat
  3. Voeg de boter en het zout toe aan het deeg en kneed het door het deeg, wederom met keukenmachine
  4. Laat het deeg 15 minuten afgedekt op een warme plek rijzen wanneer de boter goed door het deeg is verwerkt
  5. Hak bij eventueel te grote stukken parelsuiker deze fijn met een deegroller, meng deze met 3 gram kaneel
  6. Rol het deeg uit tot een plak en leg de suiker erop, kneed het deeg zodat het suiker goed verdeeld is
  7. Bol het deeg op en laat 5 minuten rusten, dek af met een vochtige theedoek
  8. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en bekleed de cakevorm met bakpapier
  9. Rol het deeg uit tot een plak met dezelfde breedte als de cakevorm
  10. Bestrooi met eventueel wat kaneelsuiker en smeer dit uit
  11. Rol het deeg op en leg deze in de cakevorm met de sluitrand op de bodem, laat 15 minuten afgedekt met vochtige theedoek rijzen
  12. Bak de suikerbrood in 30 minuten gaar
  13. Haal het brood direct uit de cakevorm door deze op te tillen aan het bakpapier, pas op, het brood is zeer heet!
  14. Laat het brood goed afkoelen

Eetsmakelijk!

Zoals jullie zien hoeft het deeg maar 35 minuten te rijzen met 30 minuten bakken, dus in totaal kost het maar 90 minuten om dit brood te bereiden, van begin tot het eind!

5 Reacties
    1. Dorien

      Ik zou het eerlijk gezegd niet weten! Je kunt het altijd proberen maar zorg dan voor iets koud bindmiddel, dit houd het vocht in de appel en zorgt er voor dat deze niet het brood vochtig maakt. Dit koud bindmiddel (circa 1 tl met kop) mix je met wat suiker en dan door de appeltjes en deze weer in het brood. Deze is te krijgen bij de bakker.

  1. Hoi
    Heb je brood vorige week uitgetest. Heerlijk.
    Maar hoe kan ik het het best bewaren?? Heb binnenkort een brunch,maar het gast me niet lukken om alles op de dag zelf te bakken. Dus de dag ervoor bakken zou fijn zijn.
    Groetjes Danielle

    1. Dorien

      Wat fijn dat ie lekker is! Het kan prima de dag van te voren gemaakt worden, ik heb hem ingewikkeld met aluminiumfolie en toen was het brood de dag daarna nog lekker klef.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *