Stroopwafelcake

stroopwafelcake

Ook deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. Mij is de blog van Andrea toegewezen, namelijk 4Pure. Op deze foodblog zijn voornamelijk gezonde recepten te vinden en zoals jullie mij kennen, ben ik niet zo van het gezonde. Heel slecht ik weet het, maar we moeten zo nu en dan genieten van iets lekkers en vooral iets ongezonds! Na heel lang zoeken ben ik deze stroopwafelcake tegengekomen en deze leek mij echt heel erg lekker. Zo gevonden, zo gebakken. Ik heb er een lekkere eigen twist aangegeven, namelijk een overheerlijk karamellaagje voor het echte stroopwafelgevoel (nieuw woord Dikke van Dale?). Helaas is de karamel bij mij iets te suikerig geworden, maar de smaak was heerlijk. Voor mij een teken om nog even te oefenen met karamel maken.

STROOPWAFELCAKE

Ingrediënten: 
- 200 gram bloem
- 200 gram roomboter
- 190 gram suiker
- 2 tl koekkruiden
- 4 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 6 gram bakpoeder
- 2 gram zout
- 6 stroopwafel in kleine stukjes + wat bloem

Karamel:
- 125 ml slagroom + extra
- 195 gram kristalsuiker
- 125 ml suiker
- snuf zout

stroopwafelcake

Bereiding: 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een cakeblik met bakpapier
  2. Klop de roomboter zacht en voeg dan de suiker, vanillesuiker en zout toe, klop romig
  3. Klop een voor een de eieren er door heen en klop tot een egaal mengsel
  4. Zeef de bloem samen met de koekkruiden en bakpoeder boven de kom en klop daarna tot een egaal mengsel
  5. Meng wat bloem door de stroopwafelstukjes en verdeel dit door het beslag
  6. Vul de cakeblik met het beslag en bak de cake in circa 60-65 minuten gaar en goudbruin, test even met een satéprikker of de cake gaar is
  7. Laat de cake afkoelen
  8. Giet het water in een pan met dikke bodem, doe de suiker er bij en verwarm het op middelhoog vuur totdat de suiker is opgelost, pas op, het is erg heet! NIET ROEREN! 
  9. Zet het vuur nu wat hoger en en laat de suiker warm worden, duurt circa 15 tot 20 minuten. Laat de karamel niet te bruin worden anders is het veel te bitter
  10. Verwarm ondertussen in een ander pannetje de slagroom totdat het net niet kookt
  11. Giet de slagroom bij de karamel en roer goed, het gaat even pruttelen maar dit hoort, blijf goed roeren
  12. Laat de karamel nog even doorkoken totdat het de gewenste dikte heeft
  13. Roer de zout door de karamel
  14. Het kan zijn dat de karamel iets vloeibaarder mag zijn, verhit dan in een pannetje de karamel samen met een scheutje slagroom en roer alles door elkaar
  15. Giet de warme karamel direct over de stroopwafelcake en laat afkoelen

Eetsmakelijk!

2 Responses

  1. Je zou om het net even iets gezonder te maken palmsuiker kunnen gebruiken ipv geraffineerde suikers. Ook erg lekker!
  2. Maar als hij net zo smaakt als eruitziet....mjam,mjam!

Leave a comment