3 x bonbons

terugblik

Na het maken van deze overheerlijke hazelnootpraliné bonbons had ik de smaak van het bonbons maken te pakken. Ik had leuke vormpjes gevonden en had paar kilo callebaut chocolade ingeslagen, ik kon aan de slag! Ik kon niet echt ergens lekkere vullingrecepten terug vinden, dus heb er mijn eigen brouwseltje van gemaakt, altijd fijn als het lekker uit pakt. En dat is het zekers!

Voor bonbons raad ik echt goede chocolade aan, callebaut is echt heel erg lekker dus ik zou het op deze houden. In verhouding is deze chocola niet veel duurder dan de repen chocolade van Verkade. Verder zijn er een aantal belangrijke regeltjes voor bonbons. Plaats de bonbons nooit in de koelkast of de vriezer. Door de vochtige omgeving zal de chocolade wit uitslaan. Ik was te ongeduldig en heb ze voor het lossen van de bonbons even in de vriezer gelegd (oepsie)! Als je de bonbons uit wil laten harden, moet je ze naar een omgeving brengen waar de temperatuur 10 graden lager is dan de kamer waar je ze gemaakt hebt. Dus leg ze bv in de bijkeuken of schuur.

Hierbij het recept voor bonbons met 3 verschillende vullingen!

BONBONS 
Voor 45 bonbons
Ingrediënten:
- 210 gram pure chocolade
- 210 gram melk chocolade
- 210 gram witte chocolade

Ganachevulling: 
- 100 ml slagroom
- 100 gram melkchocolade
- 2 el suiker
- 50 gram roomboter

Slagroomvulling: 
- 125 ml slagroom
- 75 gram suiker
- 75 gram roomboter
- 1 dopje vanille-essence
- 1 zakje vanillesuiker

Mocca vulling: 
- De helft van de ganache
- 2 sticks Nescafé Mocca oploskoffie

+ siliconen bonbon vormpjes met 15 bonbons per stuk, hittebestendige kom, spuitzak

bonbons

Bereiding:

We gaan eerst de vullingen maken, zodat deze klaar zijn voordat je de chocolade voor de buitenkant gaat smelten.

Ganache: 

  1. Breng 100 ml slagroom aan de kook
  2. Giet deze over 100 gram melkchocolade, voeg gelijk de suiker en de boter toe
  3. Laat even paar minuutjes staan en roer daarna goed door totdat het een homogene massa wordt
  4. Laat de ganache goed afkoelen

Slagroomvulling:

  1. Breng 125 ml slagroom aan de kook, haal daarna van het vuur en laat goed afkoelen
  2. Verwijder het vel en voeg 75 gram suiker en 1 zakje vanillesuiker toe, roer even goed door
  3. Klop de roomboter luchtig totdat deze wat wit wordt, voeg nu de vanille essence toe
  4. Klop straalsgewijs de slagroom bij de roomboter totdat het goed met elkaar vermengd is
  5. Doe dit in een spuitzak en leg deze even in de koelkast

Mocca vulling: 

  1. Neem de helft van de chocoladeganache (vulling 1)
  2. Voeg 1 a 2 stick oploskoffie Mocca toe en roer goed door, proef even of het lekker smaakt

Algemene bereiding bonbons: 

  1. Smelt in een hittebestendige kom 140 gram chocolade au bain-marie, de kom mag het water niet raken, roer af en toe door
  2. Haal van het warmwater bad af en roer de rest van de chocolade (70 gram) er door heen, op deze manier tempereer je de chocolade
  3. Vul de vormpjes tot de rand met chocolade, sla aantal keer met deze op het werkblad zodat alle lucht kan ontsnappen en laat deze daarna ondersteboven uitlekken zodat er alleen nog maar een dun randje chocola in het vormpje zit, schraap de overtollige chocolade met een deegschraper of mesje er van af
  4. Laat de chocolade uitharden in een droge, koele ruimte
  5. Vul* daarna de vormpjes met de vulling, niet helemaal tot aan de bovenkant
  6. Laat de chocolade eventueel weer even wat warmer worden zodat het wat vloeibaarder wordt en vul de bonbons tot de rand vol met chocolade, schraap het overtollige chocolade weer weg
  7. Laat de chocolade weer uitharden in een droge, koele ruimte
  8. Leg de bonbons voor het lossen even in de vriezer zodat je ze makkelijker er uit kunt wippen (mag eigenlijk niet maar is wel veel makkelijker!)

* Vullingtips: 
- Vul de pure chocoladebonbons met mokkavulling. De combinatie pure chocolade met koffie is hemels

- Vul de melk chocoladebonbons met chocolade ganache. Een simpele, maar lekkere basisbonbon die zelfs kinderen lusten

- Vul de witte chocoladebonbons met de slagroomvulling. Vooral als je een fan bent van de magnum met witte chocolade!

- De bonbons van witte chocolade is ook erg lekker met de mokkavulling, vooral die kleurencombinatie! Wauw!

bonbons

7 Responses

  1. ze zien er heerlijk uit zeg! heb er onlangs ook gemaakt...altijd lekker en zeker als je een chocolade fan bent zoals ik ik zet deze zeker ook op mijn lijstje om te maken liefs
    • Ja chocolade is echt enorm lekker! Ben benieuwd hoe ze zijn geworden!
  2. Zou alleen niet de overtollige chocola met een mesje weghalen.. vooral als je dure mallen hebt. Bij action heb je plastic dingen, officieel lijmschrapers ofzo volgensmij, dan maak je je mallen niet kapot
    • Ik heb gebruikt gemaakt van een deegschrapertje, maar mocht je deze niet hebben kan je wel de stompe kant van de mes gebruiken, zolang het natuurlijk wel voorzichtig gaat. Maar wel een slimme tip om ook die daarvoor te gebruiken!
  3. Wat een heerlijke recepten Dorien ik ga het zeker proberen. 😊
  4. Tjonge, zo wordt bonbons maken ineens haalbaar! Ik had echt het idee dat het heel ingewikkeld zou zijn. Wel bewerkelijk maar best een keer te doen! Bedankt hiervoor.
  5. Met stevia chocolade gemaakt en zoetstof ipv suiker (bijvoorbeeld sukrin) voor een koolhydraatarme traktatie! Yummmm

Leave a comment