Witte chocoladebonbons met hazelnootpraliné

witte chocoladebonbons met hazelnootpraliné

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik ben verslaafd aan Bonbonbloc wit met praliné! De combinatie hazelnootvulling met witte chocolade, te lekker! Helaas is zo'n reep best prijzig, maar gelukkig zijn er met Pasen witte chocolade paaseitjes met hazelnootvulling, ik blij. Maar helaas, Pasen duurt nog even en ik had zoveel zin bonbonbloc, dus toen ben ik na gaan denken of ik ze zelf kon maken.
Ik heb nog nooit eerder bonbons gemaakt, ben geen held in chocolade tempereren, geen idee hoe ik hazelnootpraliné moest maken, maar gelukkig zijn er nog behulpzame foodbloggers. Het recept voor de hazelnootpraliné heb ik van Zoet&Verleidelijk.

Toen ik laatst alle ingrediënten in huis had gehaald + nog een siliconen ijsblokjesvorm kon ik gaan beginnen. De praliné was klaar, deze had ik toen in de vorm gedaan en toen flink laten koelen. Toen witte chocolade gesmolten, had hem perfect getempereerd want hij glansde heel mooi. Ik dacht wel strakke bonbons te krijgen door het blokje praliné door de chocolade te halen, nou nee dus. Een grote smeerboel met hele lelijke bonbons. Toen pas heb ik mij verdiept in hoe je eigenlijk bonbons maakte. Gelukkig had ik nog wat praliné liggen dus ben toen weer opnieuw begonnen. De witte chocolade was al veel te veel mee gebeurd dus helaas was het mooie glanslaagje verleden tijd.

Het lijkt een heel werkje, maar valt eigenlijk best wel mee. Het is vooral lekker smeren met chocolade! De chocola zat werkelijk echt overal. Genoeg gebazeld, hierbij het recept voor deze overheerlijke witte chocoladebonbons met hazelnootpraliné:

WITTE CHOCOLADEBONBONS MET HAZELNOOTPRALINÉ
Circa 25 witte chocoladebonbons

Ingrediënten: 
- 150 gram blanke hazelnoten
- 130 gram fijne kristalsuiker
- 1 vanillestokje
- 100 gram melkchocolade
- 50 gram pure chocolade

- 350-400 gram witte chocolade

  1. + hittebestendige kom, 2 siliconen ijsblokvormen (bv Xenos) of gewoon een officiële bonbonvorm, taartrooster

 

witte chocoladebonbons met hazelnootpraliné

Bereiding: 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier
  2. Leg de hazelnoten op de bakplaat en rooster deze circa 10 minuten in een voorverwarmde oven
  3. Splijt het vanillestokje en schraap het merg er uit
  4. Doe de suiker samen met de vanillemerg in een pan met dikke bodem en laat de suiker langzaamaan oplossen
  5. Probeer niet te roeren in de karamel (LET OP: laat de karamel niet al te donker worden, hierdoor wordt de praliné bitter van smaak)
  6. Wanneer alle suiker karamel is geworden, giet je deze over de hazelnoten, pas op, de karamel is zeer heet. Laat afkoelen
  7. Breek de afgekoelde karamel met hazelnoten in stukken en maal deze in de keukenmachine voor circa 10 minuten. De olie in de hazelnoten komt hierdoor vrij waardoor er een pasta ontstaat
  8. Pureer de pasta nog even met de staafmixer wanneer de pasta nog iets te grof is
  9. Smelt ondertussen 100 gram melkchocolade en 20 gram pure chocolade au bain-marrie
  10. Roer de gesmolten chocolade door de hazelnootpasta
  11. Vul een spuitzak met spuitmondje met deze pasta en leg even in de koelkast
  12. Smelt 2/3e van de witte chocolade au bain-marrie, haal daarna van het vuur
  13. Voeg de overige witte chocolade toe in kleine stukjes en roer totdat alles goed gesmolten is. Doop een mes in de chocolade, laat deze 3 a 4 minuten hard worden. Zodra deze glanst is je chocolade goed getempereerd
  14. Vul beide vormpjes tot de rand vol met witte chocolade, klop paar keer met de gevulde vormpjes op de werkbank zodat lucht kan ontsnappen
  15. Leg nu de taartrooster boven de kom met gesmolten chocolade en leg hier de vormpjes ondersteboven op zodat de overtollige chocolade er uit valt, schraap de overtollige chocolade er van af met een deegkrabbertje. Er zit nu een dun laagje chocolade in het vormpje, dit is de buitenkant van de bonbon
  16. Leg de vormpjes nu in de vriezer voor 5 minuten
  17. Kijk daarna of de chocoladelaag dik genoeg is, zo niet herhaal stap 12 tot 14
  18. Vul elk vormpje nu voor 2/3e met de praliné vulling, laat dit voor 30 minuten koud worden in de koelkast
  19. Verwarm de chocolade even opnieuw als het te dik is geworden
  20. Bedek de praliné's met de overige chocolade en schraap eveneens de overige chocolade er van af
  21. Laat de praliné's het liefste 1 nachtje koelen in de koelkast
  22. Haal de praline's uit het vormpje door ze naar buiten te drukken (lang leve de siliconen bakvormpjes!)
  23. Smelt ondertussen 30 gram pure chocolade
  24. Versier de bonbons met de gesmolten pure chocolade door met een theelepeltje met chocolade snel heen en weer te zwiepen waardoor er dunne draadjes chocolade ontstaan, laat even hard worden

Eetsmakelijk! 

* Mocht je het nog niet helemaal begrijpen hoe je bonbons maakt, op youtube staan verscheidene filmpjes! Succes!

No Comments Yet.

Leave a comment