Schuimpjes (meringue)

Schuimpjes (meringue)
schuimpjes

Voor een bepaald toetje (die binnenkort online komt te staan) moest ik 100 gram schuim hebben, dus dat was voor mij de reden om een flinke schaal schuimpjes te bakken! Het schuim was ontzettend stevig van structuur dus ik kon hele mooie rozetten spuiten. Dit recept wou ik graag met jullie delen, omdat dit echt een fijn basisrecept is. Je kunt ze nog kleuren met kleurstof, opspuiten in kransjes, bestrooien met sprinkles, the sky is the limit. Erg leuke dingen dus die schuimpjes.

Het is erg belangrijk dat de eiwitten op kamertemperatuur zijn. Daarnaast moeten de garde en kom waarin de eiwitten worden opgeklopt vetvrij zijn. Dat doe je door ze af te wassen met heet water, afwasmiddel en af te drogen met een schone theedoek. Daarna maak je met wat citroensap en een keukenpapiertje alles nog vrijer van vet. Als je de eieren gaat scheiden is het belangrijk dat er geen spikkeltje eigeel bij zit, want dan willen de eiwitten niet meer schuimen.

BASISRECEPT SCHUIMPJES (MERINGUE)
Voor een flinke schaal vol schuimpjes!

Ingrediënten:

- 4 eiwitten
- 200 gram fijne kristalsuiker
- Snufje zout
- Eventueel kleurstof/sprinkles

schuimpjes

Bereiding: 

1. Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier
2. Maak de kom en garde vetvrij
3. Doe de eiwitten en het snufje zout in de kom en klop dit op totdat de eiwitten wat steviger begint te worden, voeg dan straalsgewijs de suiker toe
4. Klop de eiwitten zo op dat er stevige pieken ontstaan en dat als je de kom ondersteboven houdt, de inhoud er niet uitvalt, spatel nu voorzichtig met een vetvrije spatel eventueel de kleurstof en/of aroma er door heen
5. Vul een spuitzak met een gekarteld spuitmondje met de eiwitten en spuit deze in de gewenste vorm op de bakplaat
6. Bak de schuimpjes in 2 uur knapperig, hoe groter het schuimpje hoe meer tijd het nodig heeft om uit te drogen. Maak je ze kleiner? Kijk dan of ze na 1,5 uur al klaar zijn.
7. Mocht je de binnenkant nog wat zachter willen houden, dan haal je ze eerder uit de oven!

Eetsmakelijk! 

Een Reactie
Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *