Oliebollen

terugblik

Nog 1 nachtje slapen en dan is het oud & nieuw. Ik vond het vroeger, en nog steeds, een geweldige gelegenheid. Gezellig met elkaar zitten met lekkere hapjes, lekker glaasje champagne onder het genot van het allermooiste vuurwerk. Hier in Kampen beginnen ze altijd 's morgens al met carbid schieten (al dan niet eerder). Deze knallen zijn echt zo ontzettend hard dat menig mens die voor het eerst in Kampen komt op oud & nieuw er enorm van schrikt. Ik vind het echt super mooi, echt het oud & nieuw gevoel. Wat mij ook echt zo'n gevoel geeft zijn oliebollen! Wij bakken ze ieder jaar zelf, maar wel altijd uit een pak. Dit jaar heb ik besloten om zelf het beslag te gaan maken. Het recept heb ik van Ellouisa van ellouisacooking. Dit recept is echt te lekker. Een goed gevulde oliebol, lekker knapperig en luchtig.

OLIEBOLLEN
Voor circa 25 stuks

Ingrediënten:
- 700 gram bloem
- 700 ml melk
- 20 gram instant gist
- 200 gram rozijnen
- 100 gram krenten
- 100 gram sukade
- 2 tl citroenrasp
- 1,5 appel in kleine blokjes gesneden
- 6 gram zout
- 2 grote el witte basterdsuiker

oliebollen

Bereiding: 

  1. Wel de rozijnen en krenten in lauwwarm water, laat daarna goed uitlekken, deze moeten zo droog mogelijk zijn
  2. Doe de bloem in een grote kom en meng hier de zout door heen
  3. Voeg de melk, gist, suiker en citroenrasp toe en kneed met een kneedhaak totdat het beslag goed gemengd is
  4. Voeg de appel, rozijnen, krenten en sukade toe en meng goed
  5. Dek het beslag af met plastic huishoudfolie en laat op een warme tochtvrije plaats circa 1 uur rijzen
  6. Verhit 2 a 3 flessen zonnebloemolie in een grote pan tot 180-185 graden
  7. Leg een ijslepel en een schuimspaan klaar met een bakje water om de lepel tussendoor schoon te maken
  8. Schep een ijslepel vol met beslag en laat deze langzaam in de olie glijden, bak er een aantal tegelijkertijd, ligt even aan hoe groot de pan is
  9. Draai de bollen halverwege om
  10. Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier
  11. Test de eerste bollen of ze wel gaar zijn, laat ze anders even wat langer in het vet zitten maar laat ze niet te donker worden, de bollen garen nog wel iets na
  12. Serveer ze met een flinke scheut poedersuiker
  13. Voor herwarmen doe ze 20 minuutjes in de oven op circa 100 graden

Eetsmakelijk!

No Comments Yet.

Leave a comment