Kersenbavarois met aardbeien

kersenbavarois

Na al dat ge(vr)eet met kerst zijn we nu toe aan een lekker fris gebakje vol met fruit. Dan is deze kersenbavarois met aardbeien perfect. De taart is lekker fris en zoet, fijn gecombineerd met de biscuitbodem. Ik heb deze taart gemaakt voor kerst, perfect toch een kersentaart voor kerst? Helaas is kerst toch echt weer afgelopen, maar dat is geen excuus om deze taart niet te maken! Ik heb deze taart in een zeer grote variant gemaakt, aangezien er een heel koppel van de taart moest eten. Ik heb het receptuur voor jullie aangepast voor een iets normaler formaat. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van een verstelbare vierkante taartring zodat je mooie vierkante gebakjes kunt serveren. Je kunt zelf even kijken hoe groot je de taart wilt maken. Hierbij het recept voor deze overheerlijke kersenbavarois met aardbeientaart:

KERSENBAVAROIS MET AARDBEIEN 

Ingrediënten:
Bavarois: 
- 500 ml yoghurt
- 500 ml ongeklopte slagroom
- 500 gram kersen (diepvries)
- 250 gram aardbeien (diepvries)
- 10 gelatineblaadjes
- Kristalsuiker
- Smaakstof kers

Biscuit: 
- 175 gram ei
- 100 gram suiker
- 6 gram vanillesuiker
- 75 gram bloem
- 25 gram maizena

- Zakje taartina

+ verstelbare bakrand vierkant/rechthoekig (De link verwijst naar de pagina waar je de rand kunt kopen)
+ Vierkante bakvorm 26x20 (te koop bij de IKEA)

Kersenbavarois

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet de vierkante bakvorm in met bakspray, laat het diepvriesfruit ontdooien
  2. Klop de eieren samen met de suiker en vanillesuiker circa 10 minuten op middelhoge stand tot een luchtige massa 
  3. Zeef de bloem samen met de maïzena en spatel deze voorzichtig door het eimengsel
  4. Bak het biscuit gaar in circa 20-25 minuten, druk op de taart, wanneer deze rustig terugveert is het biscuit gaar
  5. Laat paar minuten in de bakvorm en stort hem daarna op het rooster om verder af te koelen
  6. Laat de gelatine in voldoende koud water weken, circa 20 minuten
  7. Bekleed een bakplaat met bakpapier, snijd het biscuit in 2 plakken en leg deze op de bakplaat. Leg hier de bakrand om heen zodat de hele bodem bedekt is met biscuit
  8. Besmeer het biscuit in met jam
  9. Maak de yoghurt met smaakstof kers en suiker op smaak
  10. Pureer 125 gram aardbeien en 300 gram kersen en roer deze door de yoghurt heen
  11. Klop de slagroom met wat suiker stijf
  12. Knijp de gelatine uit en laat deze op laag vuur smelten, voeg daarna 1 el yoghurt toe en roer goed door
  13. Giet nu de gesmolten gelatine in de yoghurt en roer goed door elkaar
  14. Roer nu de yoghurt door de slagroom, proef of het lekker smaakt, voeg eventueel wat extra smaakstof en/of suiker toe
  15. Giet het vloeibare mengsen in de bakvorm, strijk glad met een schuine paletmes en laat circa 3 uur opstijven in de koelkast
  16. Pureer de overige aardbeien en kersen (houd een paar apart voor garnering), doe dit wanneer de taart opgesteven is
  17. Breng deze sap + wat water aan de kook, houd 3 el apart, meng deze met de taartina
  18. Bereid de taartina zoals staat aangegeven op de verpakking
  19. Verdeel het sap met de taartina gelijkmatig over de taart en laat stijf worden in de koelkast
  20. Garneer de taart met de overgebleven kersen en bestuif eventueel met wat poedersuiker voor het opdienen

Eetsmakelijk!

Hoe was jullie kerst? Nog lekkere dingen gebakken?

Kersenbavarois

4 Responses

  1. Gelijk in de prullebak gegooid :( M'n bavarois was heel erg dun en daardoor viel hij gelijk uit elkaar (ik had er meer gelatine in gedaan dan moest omdat ik hem al slap vond, maar dat had ook niet geholpen..) En hierdoor was mijn biscuit ook helemaal doordrengd en slap. En mn gelei was juist super dik waardoor ik die niet kon gieten en die in kwakjes over mn taart lag. Ik heb best veel bakervaring maar waar kan dit mis gegaan zijn? Ik hoor graag je reactie!
    • Dat is jammer zeg, zekers erg balen! Heb je de bavarois goed en lang genoeg laten opstijven in de koelkast? Is de gelatine al niet hard geworden toen je deze door de yoghurt roerde? Want dan klontert dit samen in plaats van dat het goed door de bavarois is verdeeld. Ik zou eigenlijk niet weten waarom de gelei niet goed is gelukt, het zou moeten lukken als je het volgens de verpakking bereidt. Misschien de volgende keer eventueel wat extra water toevoegen. Het is even geleden dat ik dit recept maakte dus ik weet niet meer precies hoe en wat maar het zou moeten lukken met dit recept. Succes!
  2. Hi, hoeveel eiren is 175 g ?
    • 1 medium ei weegt ongeveer 50 gram. Dus 175 gram is 3,5 ei !

Leave a comment