Currywurst met friet en zelfgemaakte mayonaise

Currywurst met friet en zelfgemaakte mayonaise
Currywurst

Ik ben echt ontzettend gek op de wintersport, de kou, de sneeuw, de bergen, de Duitse gezelligheid op de piste, heerlijk! Vroeger toen ik nog een klein Dorientje was, kregen mijn broers, zussen en ik altijd kaiserbolletjes mee om te eten tijdens de lunch. Op een gegeven moment mochten we in plaats van die bolletjes zelf lekker eten bestellen in het restaurant boven op de berg. Een van die dingen die wij vaak aten waren zowel kaiserschmarrn, gulashsuppe en currywurst mit pommes frites. Aangezien ik al enorm lekkere kaiserschmarrn online had staan had ik nu zin in currywurst. Ik heb ontzettend mijn best gedaan om de currysaus na te maken zonder al veel te veel kant en klare sausen. De smaak van de saus is niet de curry zoals wij hem kennen, maar is iets meer tomatenketchup met kerriekruiden. Om het gerecht een beetje gezond te houden (ja daar denk ik soms ook aan) heb ik er zelfgemaakte frieten uit de oven bij gemaakt. Het is een enorme voldoening om lekkere friet te maken dat knapperig uit de oven komt. Om alles echt af te maken heb ik er een zelfgemaakte mayonaise bij gemaakt zonder ei, benieuwd? Kijk gauw hier onder naar het recept voor currywurst met friet en zelfgemaakte mayonaise:

 

CURRYWURST MET FRIET EN ZELFGEMAAKTE MAYONAISE 
Voor 4 personen

Ingrediënten: 
- 125 ml sinaasappelsap
- 400 gram gezeefde tomaten
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 ui
- 5 tl kerrie
- 2 tl bruine basterdsuiker
- Scheutje worcestersaus
- 1 tl paprikapoeder
- 2 tl chilipoeder
- Zout, peper
- Scheutje curry en ketchup
- 4 grote braadworsten
- 8-10 grote aardappelen
- Olijfolie
- Zeezout

Mayonaise 
- 50 ml melk
- 4 tl Franse mosterd
- Sap van halve citroen
- 100 ml zonnebloemolie
- Zout en peper

+ Staafmixer

Currywurst

Bereiding: 

1. Schil de aardappelen en was ze af, droog ze goed af met een schone theedoek, verwarm de oven voor op 225 graden Celsius
2. Snijd de aardappelen in frieten en maak ze alsnog droog met een theedoek
3. Het is belangrijk dat de frieten goed droog zijn zodat ze knapperig worden in de oven, droog ze eventueel met een haarföhn
4. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier, verdeel de frieten hier op, leg ze niet al te dicht langs elkaar
5. Besmeer de frieten met beetje olijfolie en besprenkel deze met zeezout
6. Bak de frieten gaar in 45 minuten, keer halverwege de tijd een keer om

7. Snijd de ui zeer fijn en fruit deze in scheutje olijfolie
8. Roer de tomatenpuree er door heen, bak mee
9. Blus af met de sinaasappelsap en gezeefde tomaten
10. Breng de saus op smaak met de kerrie, bruine suiker, paprika, chilipoeder, worcestersaus, zout en peper
11. Voeg eventueel nog scheutje currysaus en ketchup toe
12. Laat de saus zonder deksel indikken, pureer eventueel de saus met staafmixer zodat de uitjes kleiner worden

13. Doe voor de mosterdmayonaise de melk, de mosterd en het citroensap in een hoge beker
14. Klop met de staafmixer en voeg daarbij geleidelijk de olie in een dunne straal aan toe totdat er een romige mayonaise ontstaat
15. Breng op smaak met zout en peper

16. Grill of braad de braadworsten totdat deze gaar zijn
17. Snijd de braadworsten in stukjes en serveer deze samen met de saus, bestrooi met wat kerriekruiden
18. Serveer de currywurst samen met de zelfgemaakte frieten en mayonaise

Eetsmakelijk

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *