Speculaasmonchou

Speculaasmonchou

Nog een weekje en dan is het 5 december, dus tijd voor een echte sinterklaastaart: een speculaasmonchou. Het idee kwam van de website van Brenda Kookt, maar heb zelf het recept verzonnen, te lekker! Volgende week vier ik met mijn familie ook Sinterklaas, gewoon omdat het gezellig is. Voor de avond zou ik bakken dus de gastheer vroeg mij om een monchoutaart te maken, alleen dan in Sinterklaassfeer dus voilà, hier is ie dan! Hieronder het recept voor deze lekkere speculaasmonchou:

Voor dit taartje heb ik gebruik gemaakt van een springvorm met een diameter van 18 cm. Dit taartje is best machtig dus voor een klein gezelschap is deze afmeting prima. Een grotere taart maken? Doe dan alle ingrediënten x 1,5!

SPECULAASMONCHOU 

Ingrediënten: 
- 200 gram speculaasjes
- 70 gram roomboter
- 200 gram monchou
- 250 ml slagroom
- 4 blaadjes gelatine
- 100 gram suiker

- 35 gram pure chocolade
- 50 ml slagroom
- Zakje chocoladepepernoten

sinterklaasrecepten

Bereiding: 

1. Smelt de boter in een steelpannetje, beleg de springvormbodem met een stukje bakpapier
2. Doe de speculaasjes in een vriezerzakje, sluit deze en hak de koekjes fijn met een deegroller
3. Roer de gesmolten boter door de vermorzelde speculaasjes en bekleed de bodem hiermee, druk goed aan met achterkant van een lepel
4. Laat de bodem minstens 10 minuten koud worden in de koelkast
5. Laat 4 gelatineblaadjes weken in koud water

6. Klop de slagroom met de helft van de suiker op
7. Roer de monchou met de andere helft suiker glad en luchtig
8. Knijp de gelatineblaadjes uit en laat deze smelten op laag vuur
9. Voeg 1 el monchou toe aan de gelatine, roer goed door
10. Doe nu het gelatinemengsel bij de monchou en roer goed door
11. Klop nu de monchou met gelatine door de slagroom tot alles goed vermengd is
12. Vul de springvorm met de monchou en laat de taart minstens 3 uur opstijven, liever langer

Wanneer de taart opgestijfd is
13. Breng 50 ml slagroom aan de kook, haal het pannetje van het vuur
14. Breek de pure chocolade in kleine stukjes
15. Doe de chocolade bij de slagroom en laat even staan
16. Roer daarna de chocolade goed door de slagroom tot een lekkere chocoladeganache, laat afkoelen
17. Besmeer de bovenkant van de taart met deze chocoladeganache
18. Beleg de taart met chocoladepepernoten*

Fijn sinterklaasfeest iedereen!

Eetsmakelijk!

* TIP: het aansnijden van de taart gaat lastig met de chocoladepepernoten, dus ik raad aan om de chocoladepepernoten te verkruimelen en zo op de taart te doen!

2 Responses

  1. Dat wordt smullen op 5 december! :)

Leave a comment