Hagelslagstol

Hagelslagstol

Ik heb al een poosje geen brood meer gebakken dus het werd tijd om dat weer eens te doen. Toen ik dit brood maakte kwam ik er achter dat het deeg meer weg heeft van een vlaaideeg, deze hagelslagstol stond namelijk in het hoofdstuk voor 'vlaaien & zoet gebak op basis van gistdeeg' in het boek Bakboek de Klassiekers, dus best logisch haha! Eigenlijk is dit brood meer geschikt voor de paasbrunch, maar voor kerst ook prima! Het is zeker een zeer feestelijke stol!

Daarnaast ben ik helemaal enthousiast over mijn nieuwe manier van foto's maken, ik heb een geweldig nieuwe ondergrond van steigerhout (yay) en een nieuw fotobewerkprogramma! Allemaal leuke dingetjes bij elkaar..

Lees hieronder het recept voor deze overheerlijke hagelslagstol:

HAGELSLAGSTOL
Voor 2 broden

Ingrediënten: 
Gistdeeg
- 500 gram bloem
- 8 gram zout
- 35 gram kristalsuiker
- 150 gram roomboter
- 150 ml melk
- 2 eieren
- 10 gram instant gist
- 1 tl citroenrasp

- 1/2 recept frangipane
- 1/2 recept bakkersroom
- 1 losgeklopt ei

Afwerking 
- Chocoladehagelslag
- Amandelschilfers
- 2 el abrikozenjam
- Poedersuiker

Hagelslagstol

Bereiding:

deeg
1. Maak een kuil in de bloem
2. Strooi de zout en de suiker aan de buitenzijde
3. Leg de boter in kleine stukjes in de rand
4. Voeg in het midden van de kuil de melk, de eieren, de gist en de citroenrasp toe
5. Meng nu de grondstoffen van binnen naar buiten toe met een hand, kneed verder tot een soepel deeg, ongeveer 15 minuten. Met keukenmachine met deeghaak circa 5 minuten kneden
6. Het deeg is goed wanneer het droog en elastisch aanvoelt, laat het deeg 20 minuten rusten onder huishoudfolie

7. Bereid 1/2e van de bakkersroom, klik hier voor recept en beschrijving
8. Bereid 1/2e van de frangipane, klik hier voor recept en beschrijving

9. Meng de goed afgekoelde bakkersroom (150 gram) met de frangipane, voeg eventueel 1 el bloem toe voor wat stevigheid
10. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap met een dikte van circa 3 mm dik
11. Besmeer deze met het bakkersroommengsel, bestrooi met hagelslag
12. Rol het deeg op tot een vaste rol, snijd door de midden, je hebt nu 2 'broden'

13. Snijd ze in de lengte doormidden en leg ze met de snijkanten naar boven
14. Maak een vlecht: 2 strengen per vlecht. Doe dit door de 2 strengen met elkaar te wikkelen tot een soort van wokkel. Let op dat de snijkant naar boven blijft liggen
15. Leg ze in een ingevette cakeblik
16. Bestrijk de broden met losgeklopt ei en bestrooi met amandelschilfers
17. Dek af met huishoudfolie en laat 20 minuten narijzen op een warme plek

18. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
19. Bak de broden in 25 minuten tot ze mooi bruin gekleurd zijn
20. Haal de broden uit de oven en laat goed afkoelen
21. Verwarm 2 el abrikozenjam met wat water en roer goed door
22. Bestrijk de broden met de verwarmde abrikozenjam
23. Meng poedersuiker met klein beetje lauw water en roer goed door totdat de glazuur de gewenste dikte heeft
24. Bestrijk de broden nu met het glazuur

Eetsmakelijk! 

 

0 Responses

Leave a comment