Mokkavlaai

Mokkavlaai

Een mokkavlaai, wauw, dit was voor mij een heel project! Mijn zussen vierden hun verjaardag en vroegen mij om een lekkere taart te bakken en natuurlijk wilde ik dat! De keuze was een luxe appelvlaai of een mokkavlaai, die keuze was al zeer snel gemaakt door mijn zussen: een mokkavlaai. Dat betekende dus voor mij een geheel nieuw recept en dus een nieuwe uitdaging die ik niet uit de weg wilde dus gisteren ben ik met volle moed de keuken in gedoken. Gelukkig heb ik al wel wat ervaring met vlaaien bakken dus alle bakvormen en bakkennis had ik al in huis, dat scheelde alweer.
Dit recept heb ik zelf bedacht en wat ben ik daar trots op! De taart was echt onwijs lekker, dus vaker zal ik hem zekers wel maken. Het is verstandig om de taart echt in fases te maken, dus houd je goed aan mijn beschrijving zodat je niks belangrijks over het hoofd ziet. In mijn lijst met benodigdheden staat dat je 2 vlaaivormen nodig hebt, eentje van 26 cm en een andere van 24 cm. Die van 24 cm heb ik alleen gebruikt voor het bakken van de cakeplak zodat deze mooi rond zou bakken. Je zou eventueel ook deze cakeplak af kunnen bakken in een kleinere springvorm.
De chocoladerasp heb ik zelf gemaakt met behulp van het uitsmeren van gesmolten chocolade op een marmeren plaat, deze uitharden en dan met een scherp mes overdwars krullen 'trekken'. Dit klinkt moeilijker dan het eigenlijk is want voor gisteren had ik dat nog nooit gedaan. Denk er dan wel aan om de chocolade met een paletmes zeer dun uit te smeren, anders duurt het heel lang voordat de chocolade uitgehard is, dat heb ik namelijk gisteren zelf ondervonden. Kijk, van mijn fouten kunnen jullie weer mooi leren!

En sorry voor de soms wat wazige foto's, het licht van buiten is nu echt verschrikkelijk om mee te fotograferen, dus ik ben nu zoekende naar mooie oplossingen hiervoor! 

MOKKAVLAAI
10 tot 12 personen

Ingrediënten: 
Vlaaibodem
- 200 gram bloem
- 5 gram instant gist
- 15 gram roomboter
- 2 el olijfolie
- 100 ml lauwe melk
- 2 el suiker
- 1 eidooier
- 2 gram zout

Bakkersroom mokka
- 3 el bloem
- 4 eidooiers
- 150 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 500 ml volle melk
- 2 zakjes Nescafé Mocca oploskoffie

Cakeplak
- 75 gram zelfrijzend bakmeel
- 75 gram suiker
- 75 gram roomboter
- 1 ei, groot
- snufje zout
- scheutje melk
- 1 zakje vanillesuiker

Mokkavlaai

Mokkaslagroom
- 600 ml ongeklopte slagroom
- 250 gram mascarpone
- 2 zakjes klopfix dr. Oetker
- 6 el suiker
- 1,5 zakje Nescafé Mocca oploskoffie

Garnering
- Chocoladegaletten
- 150 gram pure chocolade

En verder
- 2 vlaaivormen: diameter 26 cm en diameter 24 cm
- Marmeren plaat + scherp mes
- Spuitmondje 6-tands grote 10 mm
- Spuitzak

Mokkavlaai

Bereiding: 

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
2. Vet beide vlaaivormen in met bloem of met bakspray (deze is wel ideaal om de vlaai straks makkelijk uit de vorm te halen)

Vlaaibodem
3. Maak van de bloem een berg en maak hier een kuiltje in
4. Bestrooi de buitenrand met zout, doe alle andere ingrediënten in het kuiltje behalve de gist en melk!
5. Verwarm de melk in een steelpan zodat deze lauw aanvoelt en los hier de gist in op
6. Giet daarna het mengsel in het kuiltje bij alle andere ingrediënten en doe beetje bij beetje bloem bij het natte mengsel totdat je een massa hebt
7. Kneed nu het deeg goed met je handen door, circa 10 minuten, zodat je een vel van het deeg kan trekken. Het deeg moet soepel zijn en zacht aanvoelen, bol het deeg op
8. Besmeer een bak met een klein beetje olijfolie, leg hier het deeg in en laat afgedekt 30 minuten rijzen in een warme ruimte

Cakeplak
9. Klop de boter zacht, voeg daarna de suiker met vanillesuiker toe
10. Voeg nu het ei toe en klop tot een egaal mengsel
11. Voeg nu zelfrijzend bakmeel toe samen met het zout, klop nogmaals tot een egaal mengsel
12. Voeg nu het scheutje melk toe zodat het beslag iets vloeibaarder wordt, klop nog even op
13. Giet het beslag in de vlaaivorm van 24 cm en strijk glad met een lepel
14. Bak de cakeplak gaar in 20 minuten, laat daarna goed afkoelen

Bakkersroom mokka
15. Los de koffie op in zo min mogelijk kokend water, denk hierbij aan 3 tot 4 theelepeltjes
16. Breng 400 ml melk met de helft van de suiker aan de kook
17. Meng in een andere kom de overige 100 ml melk samen met de eidooiers, de andere helft van de suiker, vanillesuiker, bloem en de opgeloste koffie tot een stevig papje
18. Giet wanneer de melk kookt wat van de hete melk bij het koude mengsel, roer even door en giet dan alles terug in de pan en breng al roerend met een garde aan het kook zodat er blubjes ontstaan, laat het papje op laag vuur indikken totdat het een dikte heeft van pudding
19. Dek af met plastic folie

20. Rol het deeg voor de vlaaibodem tot een ronde plak met een dikte van circa 3 tot 5 mm en leg deze in de vlaaivorm met diameter 26 cm. Druk het deeg goed aan en zorg er voor dat er geen zichtbare ruimtes met lucht onder het deeg blijven zitten
21. Rol met de deegroller de randjes van de vlaaivorm af dmv met de deegroller over de vorm te rollen en prik met een vork gaatjes in de bodem zodat tijdens het bakken de lucht kan ontsnappen
22. Vul de bodem tot de helft van de rand met de mokka bakkersroom
23. Bak de taart gaar in 25 minuten
24. Laat de taart daarna goed afkoelen. Haal de bodem uit de vorm door middel deze op de kop te leggen zodat de bodem er uit valt, draai daarna snel om, anders scheurt de bodem
25. Laat daarna goed afkoelen

1-IMG_0301

26. Leeg de cakeplak op de taart zoals hierboven op de foto

Mokka slagroom
27. Los net zoals bij stap 15 de koffie op in zo min mogelijk gekookt water, laat goed afkoelen!!
28. Klop de mascarpone glad samen met de afgekoelde opgeloste koffie
29. Voeg nu de slagroom samen met de suiker en klopfix toe en klop dit op totdat de slagroom stevig en luchtig is
30. Vul een spuitzak samen met het spuitmondje met slagroom
31. Spuit nu de vlaai op met slagroom. Dit doe je door bij de buitenkant te beginnen, vul het gootje op en spuit daarna nog een randje slagroom er op. Spuit nu de vlaai verder op tot de hele bodem belegd is met slagroom
32. Spuit nu rozetten op de rand van de taart, wanneer je nog slagroom over hebt kan je dit nog in het midden spuiten
33. Strijk nu voorzichtig met een gebogen paletmes de slagroom in het midden van de vlaai glad, zoals op de foto hieronder, zet daarna de taart even in de koelkast

1-IMG_0302

34. Laat ondertussen de pure chocolade au bain marie smelten
35. Doe wat gesmolten chocolade op de marmeren plaat, strijk deze glad en laat uitharden
36. Schraap met het scherpe gedeelte van de mes hier krullen van af en leg deze in het midden van de taart
37. Verdeel de chocoladegaletten over de rozetten

Eetsmakelijk! 

2 Responses

  1. Deze vlaai ziet er verrukkelijk uit!! Ik ben zelf niet zo'n ster in bakken maar met dit duidelijke recept moet het me gaan lukken. En als ik dan ook nog eens de bakspullen win van je winactie ter gelegenheid van je 1-jarig jubileum moet het helemaal goed komen! :)
  2. Hoi Doortje!Een aantal weken geleden heb ik de zwitserse roomvlaai gemaakt, die verukkelijk was, en gisteren de mokkavlaai geprobeerd. Echter rijst het deeg niet mooi en toen de taart uit de oven kwam was de bodem heel compact en zacht terwijl de randjes hard en bruin waren. Heb jij tips?? Wat doe ik verkeerd??Verder vroeg ik me af of je niet alleen de bodem kan bakken en nadat deze gekoeld is de mokkaroom erin gieten? Of moet dit perse in de oven meebakken?Groetjes, Anne

Leave a comment