Lasagne a la Doortje

Lasagne a la Doortje
1-IMG_0284

Het internet barst van de recepten voor zelfgemaakte lasagne, dus ik vraag mij heel erg af waarom ik nou ook weer een recept voor lasagne op mijn site zet. Nou dat kan ik je vertellen! Ik ben echt dol op lasagne, sinds ik er achter ben gekomen dat zelfgemaakte lasagne velen malen lekkerder is, ben ik er nog gekker op geworden. Daarnaast is het een leuk gerecht om te koken. Ik was er vandaag wel even mee bezig, maar ik had alle tijd dus dat was geen probleem. De beschreven receptuur is de lasagne hoe ik hem altijd maak, vandaar de ‘a la Doortje’. Ik vind hem heerlijk zo, maar het is prima om je eigen ding er van te maken.

LASAGNE A LA DOORTJE
3 a 4 personen
Oven: 200 graden Celsius

Ingrediënten:
– 350 gram rundergehakt
– 2 teentjes knoflook
– 1 ui
– 500 gram champignons
– 2 rode paprika’s
– 1 blikje tomatenpuree
– 1500 gram gezeefde tomaten (3 x 500 gram)
– 4 tl groene pesto
– 2 el oregano
– Zout en peper
– Olijfolie
– Lasagnebladen

Bechamelsaus
– 25 gram boter
– 30 gram bloem
– 300 ml melk
– 2 tl groene pesto
– 1 tl oregano
– Geraspte parmezaanse kaas

1-IMG_0266

Bereiding:

1. Pel de ui en knoflook en snijd deze klein, fruit deze in een scheutje olijfolie
2. Voeg het gehakt toe en bak deze rul
3. Was de champignons en snijd deze klein. Voeg deze toe en verhit deze totdat de champignons bijkleuren
4. Was en snijd de paprika’s in blokjes, voeg ook deze toe
5. Voeg de tomatenpuree en 4 tl groene pesto toe en meng dit goed met het gehakt (Het is natuurlijk mogelijk om meer pesto toe te voegen, doe dit gewoon lekker op smaak!)
6. Voeg de gezeefde tomaten toe en meng alles goed door. Kruid de saus met zout, peper en oregano naar smaak
7. Laat de saus op laag vuur indikken, af en toe roeren

Bechamelsaus
8. Smelt de boter in een steelpannetje, laat niet bruin worden
9. Voeg de bloem toe en roer dit door elkaar met een pollepel, je maakt nu roux
10. Laat de roux voldoende garen, circa 5 tot 8 minuten op laag vuur
11. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en roer alles goed door elkaar met een garde, erg belangrijk om beetje bij beetje te doen, zodat de bechamel mooi egaal wordt
12. Breng de bechamel op smaak met zout, wat peper en voeg 2 tl pesto en 1 tl oregano toe

13. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.
14. Besmeer de bodem met een laag saus, beleg met lasagnebladen
15. Herhaal stap 14 totdat de saus op is, eindig met een laagje saus, let op: niet te veel saus maar ook niet te weinig saus als laagjes gebruiken, te weinig maakt de pasta droog en met te veel vallen alle laagjes uit elkaar 
16. Verdeel de bechamelsaus op de bovenkant
17. Bestrooi de bovenkant met geraspte kaas en oregano
18. Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat de lasagne gaar worden in een voorverwarmde oven in circa 40 minuten
19. Haal de folie er van af en laat de lasagne bruin worden in circa 5 minuten, verschilt per oven, dus zelf even goed opletten is een aanrader

Eetsmakelijk! 

1-IMG_0283
3 Reacties
  1. Hoi Doortje,
    Ik had vorige week hetzelfde dilemma. Zal ik wel of niet een lasagne recept publiceren. Ik heb het net als jij wel gedaan. Er zijn natuurlijk 1001 recepten, maar ik dank je toch voor het plaatsen van jouw recept. Die toevoeging van pesto vind ik namelijk een erg goed idee! Ik ga er eens mee experimenteren.

    1. Hoi Yolanda, ja ik twijfelde heel erg, maar ik ben blij dat ik hem online heb gezet, ik ben benieuwd naar jou lasagne recept! Zo even kijken. Ja ik vind de pesto ook echt iets toevoegen, net even dat extra Italiaanse tintje door de basilicum en knoflook. Je kunt naar smaak altijd nog meer pesto toevoegen natuurlijk. Koken is voor mij gewoon lekker alles bij elkaar doen, zo nu en dan proeven en daar weer wat extra’s toevoegen! Succes met het experimenteren, haha! Liefs Dorien

      1. Ik ben het helemaal met je eens! Ik volg meestal geen recepten, maar kijk wat ik in huis heb en flans dan wat in elkaar. Ik laat me wel inspireren door recepten in tijdschriften, kookboeken of op blogs of tv (Masterchef Australië) . Op een gegeven moment weet je dan wel wat lekker bij elkaar smaakt. De bij elkaar geraapte kliekjesrecepten zijn meestal het lekkerst. Tegelijkertijd is dat het moeilijkst om in een geschreven recept te vangen ?. Maar een pesto draai je zo in elkaar en is een fantastische smaakmaker. Dus nogmaals dank voor de inspiratie!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *