Appelplaatcake

1-IMG_0227

Het is nu dan echt zo ver, de tijd is er weer, de tijd van "ik heb koude voeten dus de sokken mogen weer aan in bed" tijd! Dat betekend dus ook dat het weer tijd is om te mogen gaan bakken met appels, yeeh! Zo vind ik aardbeien en frambozen perfect om mee te bakken in de lente en zomer en zo zijn appels geweldig in de herfst en winter. Nu is het ook een perfecte dag om iets te bakken met appel. Het is donker buiten, het waait en het regent. Echt herfstachtig weer dus. Dat was voor mij het startschot om lekker de geurkaarsjes aan te steken, de oven voor te verwarmen, om de appels te schillen en de kaneel uit de kast te plukken. Een appelplaatcake dus. Ik hoor je denken, niet zo bijzonder. Nou, die eenvoud van de appelplaatcake maakt deze cake ontzettend lekker! Plus de toevoeging van crème fraiche is echt een genot. Ik houd je niet verder op, ga maar lekker aan de slag!

APPELPLAATCAKE

Ingrediënten:
- 150 gram roomboter op kamertemperatuur
- 150 gram kristalsuiker
- 150 gram creme fraiche
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 8 gram vanillesuiker
- 2 gram zout
- 3 eieren

- 4 zoetzure appels
- Handje rozijnen
- Handje amandelschaafsel
- 10 volle tl suiker
- 5 tl kaneel
- 1 el abrikozenjam

  • 1-IMG_0228
  • 1-IMG_0224
  • 1-IMG_0223

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een ovenschaal in met boter en snufje bloem, laat de rozijnen wellen in lauw water
2. Klop de boter zacht en voeg de suiker, vanillesuiker en zout toe en klop dit tot de suiker goed vermengd is
3. Voeg nu een voor een de eieren toe, klop op tot een egale massa
4. Meng de creme fraiche door het beslag, zorg ervoor dat alles goed vermengd is
5. Voeg nu de zelfrijzend bakmeel toe en klop het luchtig

6. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd appels in blokjes
7. Meng de suiker met het kaneel, verdeel dit in 2 porties en bestrooi de appels met 1 portie
8. Haal de rozijnen uit het water, dep droog met keukenpapier en voeg deze toe aan de appelblokjes
9. Voeg het appelmengsel toe aan het cakebeslag, meng alles goed door elkaar en giet het beslag in de ingevette ovenschaal, strijk het beslag glad
10. Snijd de overige 2 appels in partjes en verdeel deze over de bovenkant van de cake, bestrooi daarna met de andere portie suiker met kaneel
11. Bak de cake gaar en goudbruin in circa 50-60 minuten (in mijn oven duurt het altijd nog wat langer, dus test de cake goed d.m.v. een sateprikker er in te steken, even wachten, zodra deze droog terug komt is de taart gaar. Nog nat? Zet hem nog even terug in de oven)

12. Rooster de geschaafde amandelen in de oven circa 10 minuten totdat ze wat bruiner zijn geworden
13. Verwarm de abrikozenjam met wat water totdat de jam mooi vloeibaar wordt
14. Bestrooi de cake met het geroosterde amandelschaafsel
15. Bestrijk de appels met de abrikozenjam
17. Dien op met een lekkere toef slagroom

Eetsmakelijk! 

6 Responses

  1. Heerlijke appelcake, dank je voor het recept! Dit is een blijvertje bij ons 😀
  2. Echt heerlijk!!! Heb hem al verschille de keren gemaakt en iedereen vind hem geweldig.
  3. Wat is de afmeting van je bakblik, dus ook: oor hoeveel personen is dit? Vriendelijke groet, Wil
  4. Ja dat vraag ik me ook af: hoe groot is het bakblik dat gebruikt is Dorien? Het lijkt me heel lekker.... .
    • Pfoeh, ik zou het niet precies weten, vooral nu ik niet ben waar die ovenschalen liggen, maar het is gewoon een grootte van een medium ovenschaal. Opzich maakt het niet zo heel veel uit of het iets groter of kleiner is, de cake wordt dan dunner of iets dikker. Wanneer de cake iets dikker is, houd de baktijden even in de gaten, misschien dat de cake iets langer nodig heeft om gaar te worden. Veel bakplezier!

Leave a comment