Spaghetti carbonara

1-DSC_0037

Wat leuk, eindelijk eens begonnen met een nieuwe categorie: Doortje kookt! Naast bakken vind ik het echt helemaal geweldig om te koken. Het is zo'n fijn gevoel om iets lekkers op tafel te zetten zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes. Carbonara is een van die recepten die velen malen lekkerder is dan de saus uit pot of zakje. Normaal maak ik de carbonara met maar een paar ingrediënten: spek, parmezaanse kaas, zwarte peper en eieren, maar voor dit recept heb ik room toegevoegd, gewoon omdat ik nieuwsgierig was naar de smaak met deze toevoeging. Het is nu minder droog dan alleen met eieren en het geeft ook extra smaak.

Belangrijk: door deze carbonara gaan rouwe eieren, maar de eieren worden door de hitte van de pasta gaar, dus het is belangrijk om na het afgieten direct het eimengsel door de pasta te roeren, want dan is de pasta op zijn allerheetst. Zet de pasta niet meer op het vuur, want dan wordt het een omelet door de eieren. Door het eimengsel koelt de spaghetti heel erg af, dus opdienen op een heet bord (uit de oven o.i.d.) is eigenlijk wel een must.

Genoeg gebazeld, hier het lekkerste recept voor de originele homemade spaghetti carbonara:

SPAGHETTI CARBONARA 

Voor 2 a 3 personen

Ingrediënten:
- 200 a 300 gram spaghetti (circa 100 gram pp)
- 125 ml room
- 80 gram parmezaanse kaas  (of 40 gram parmezaanse kaas en 40 gram pecorino)
- 1 ei en 1 eidooier
- zwarte peper
- 150 gram pancetta (ontbijtspek of versgesneden van blok spek ook erg lekker)
- 2 teentjes knoflook
- Klontje boter

Bereiding:

1. Snijd de pancetta in reepjes/blokjes, pel de knoflook en snijd deze klein en fruit deze samen totdat de spek gaar is
2. Klop het ei + eidooier los (niet opkloppen) en voeg hier 2/3e van de kaas aan toe, voeg de room toe
3.  Zet een pan met ruim kokend water op met een flinke scheut zout (het moet smaken naar de Middellandse zee)
4. Kook de spaghetti al dente
5. Zorg ervoor dat het spek goed heet is voordat je hem door de pasta doet straks
6. Giet de spaghetti af (pasta in de pan houden), bewaar een mok kookvocht, zet het vuur uit
7. Voeg direct het ei/kaas/room mengsel toe en roer dit krachtig door de pasta
8. Roer het spek en het klontje boter door de pasta
9. Wanneer de pasta iets te droog lijkt, voeg wat kookvocht toe zodat de pasta smeuïger wordt
10. Serveer daarna op een warm bord
11. Bestrooi de pasta met de overige kaas en bestrooi de carbonara rijkelijk met zwarte peper

Eetsmakelijk! 

1-DSC_0039

0 Responses

  1. […] de Indonesische toko, daar was ik de laatste tijd een veel geziene gast). Daarom ging ik voor de pasta carbonara. Stiekem toch wel íets in het verlengde van mijn experimenten van de afgelopen tijd. Net zoals […]

Leave a comment