Pizza

Pizza
1-IMG_0038

Ik ben weer heerlijk bezig geweest in de keuken, dit keer een zelfgemaakte pizza! Waarom een pizza? Nou, ik heb eindelijk een pizzasteen aangeschaft en dan moet ik hem ook direct uitproberen natuurlijk! Daarnaast moest ik van mijzelf weer een nieuw recept hebben bij Doortje Kookt. Wat is nou zo lekker aan een zelfgemaakte pizza? Nou, ik vind die pizza's uit de supermarkt altijd zo zout. Ik ben echt een hartige kauwer , maar die pizza's zijn mij echt te zout. Daarnaast zitten die pizza's vol met E-nummers, toevoegingen et cetera. Wanneer je zelf een pizza maakt, gebruik je als het goed is alleen maar verse ingrediënten, al gebruik ik wel gezeefde tomaten in plaats van zelf tomaten koken voor de saus.
Afgelopen zomervakantie ben ik samen met mijn verloofde naar Sardinië geweest en daar hebben wij echt de allerlekkerste pizza ooit gegeten, oh die was echt zo lekker! En dan begint de thuisbakker in mij weer: oh misschien kan ik dat wel evenaren! Helaas is dat nog niet gelukt, maar dat komt echt doordat ik thuis geen pizzaoven heb. Gelukkig is de pizzasteen wel een echte uitvinding. De bodem is velen malen knapperiger dan op een gewone bakplaat. Mijn steen was nog helemaal nieuw, maar ik ben van mening dat hoe vaker ik de steen gebruik, er veel meer een 'stenen' smaak aan komt aan de pizza.
Als topping heb ik gebruik gemaakt van ham en champignon, maar qua toppings: the sky is the limit! Zo veel keuzes! Let er wel op dat je niet al te veel ingrediënten op de bodem legt zoals paprika, deze zijn te vochtig waardoor de bodem zacht blijft. Helaas was ik niet echt slim geweest qua champignons. Als je goed kijkt op mijn foto zijn de champignons wat rimpelig. Het is een optie om voor het beleggen van de pizza de champignons even aan te bakken in een koekenpannetje in wat olijfolie.
Genoeg gebazeld, bij deze het recept!

PIZZA
Voor 2 pizza's

Ingrediënten
- 250 gram '00' bloem (te koop bij de AH)
- 2 - 3 el olijfolie
- 1 tl suiker
- 1,5 dl lauw water
- 5 gram instant gist
- 1,5 tl zout

- 500 gram gezeefde tomaten
- 2 a 3 teentjes knoflook
- 1 blikje tomatenpuree
- Oregano
- Verse basilicum (optioneel)
- Zout
- Beetje suiker

- Mozzarella
- Parmezaanse kaas
- 2 plakjes ham
- Champignons
- Oregano

Bereiding

1. Meng bloem, zout en suiker door elkaar heen
2. Los de gist in het water op
3. Maak een kuiltje in de bloem en voeg het water met gist en olijfolie toe
4. Kneed met de hand of met deeg haak het deeg tot een samenhangend deeg
5. Kneed het deeg nu verder met de hand. Wrijf en kneed het deeg goed door zodat de gist goed zijn werking kan gaan doen
6. Het deeg is goed wanneer deze aanvoelt als het plakkerig randje van een post-it blaadje
7. Vet een kom in met een beetje olijfolie en leg hier het deeg in, bedek met huishoudfolie
8. Laat het deeg op een warme, tochtvrije ruimte rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is, circa 60 minuten

9. Snijd de knoflook in kleine stukjes en fruit deze in een beetje olijfolie goudgelig
10. Voeg de gezeefde tomaten en tomatenpuree toe en roer dit even goed los
11. Voeg beetje suiker toe
12. Voeg zout en oregano naar wens toe
13. Was de basilicum af, snijd deze iets kleiner en voeg deze toe aan de saus

14. Verwarm de oven voor op de heetste stand die er is (meestal rond 225 - 240 graden), laat de pizzasteen mee verwarmen
15. Wanneer het deeg gerezen is, druk met vlakke hand het lucht uit het deeg en verdeel in 2 stukken
16. Laat deze bollen even 10 minuten afgedekt rusten

17. Rol het deeg uit, laat de randjes iets dikker zodat de saus er niet af kan lopen
18. Bedek de pizza op de pizzasteen (haal deze even uit de oven) of op de bakplaat met saus
19. Snijd de mozzarella in plakjes of stukjes en bestrooi de pizza naar wens hiermee, bestrooi daarna met parmezaanse kaas
20. Beleg de pizza met in stukjes gescheurde ham en champignons
21. Bestrooi de pizza met oregano voor extra pizza smaak
22. Bak de pizza in 10 tot 12 minuten gaar (ligt er helemaal aan hoe heet je oven is)

Eetsmakelijk! 

1-IMG_0040
Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *