Koelkastkoekjes

Koelkastkoekjes
1-IMG_0087

Eigenlijk was mijn plan om een basisrecept van koekjes er op te zetten.. Maar naar lang 'onderzoek' doen ben ik erachter gekomen dat er niet echt een basisrecept is. Er zijn namelijk meerdere manieren om koekjes te bereiden. Zo zijn er koekjes waarvan het deeg geroerd moet worden, koekjes waarvan het deeg gedeeltelijk gesmolten moet worden, de ene moet gekneed worden, de ander weer anders. Veel variaties dus! Dit recept heb ik uit het boek Minibijbel koekjes, biscuitjes en brownies en die is echt heel lekker EN handig! Dit deegje maak je de avond van te voren, rol je op en leg je het in de koelkast en dan de volgende dag kan je er zo koekjes van af snijden en afbakken. Dit deeg is trouwens 2 weken houdbaar in de koelkast, dus mocht je het deeg niet op maken, geen probleem, de weken er na kan je nog lekkere verse koekjes bakken! Bij het bakken van koekjes is een afkoelrooster eigenlijk wel een must. Hierdoor kan de lucht vrij circuleren rondom de koekjes waardoor het vocht goed kan vluchten en geen slappe en sloffe koekjes ontstaan. Hierbij het recept:

KOELKASTKOEKJES
Circa 32 stuks

Ingrediënten:
- 150 gram zachte roomboter
- 150 gram fijne tafelsuiker
- 1 ei losgeklopt
- 1 tl vanille extract
- 225 gram bloem gezeefd
- snuf zout

  • 1-IMG_0073
  • 1-IMG_0078
  • 1-IMG_0087
  • 1-IMG_0088

Bereiding

1. Doe de ingrediënten in een kom en meng ze tot een glad deeg
2. Kleed het deeg losjes op een met bloem bestoven oppervlak en vorm er een rol van (circa 20 cm lang, 5 cm in doorsnee)
3. Wikkel deze rol in plasticfolie en leg hem minstens 1 uur koud in de koelkast zodat het deeg stevig genoeg is om plakken te snijden
4. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius
5. Snijd het deeg in plakken van 5 mm dik met een in water gedompeld schoongeveegd mes
6. Snijd het gewenste aantal koekjes, wikkel de rest weer in folie en leg terug in de koelkast
7. Maak de randjes van de koekjes weer iets ronder met je vingers en leg deze met 2,5 cm tussenruimte op een bakplaat bekleed met bakpapier
8. Bak ze in 12 minuten goudbruin, laat daarna de koekjes 3 minuten op de bakplaat liggen
9. Leg de koekjes op een rooster met voldoende tussenruimte om af te koelen, hierdoor worden de koekjes ook harder

Eetsmakelijk! 

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *