Berlinerbollen

berlinerbollen

Na het suikerkaneelbolletjesproject had ik nog steeds heel veel zin om nog iets te bakken in de hete olie, dus de vraag was donuts of berlinerbollen? Nou berlinerbollen dus! Ik had het recept gelezen in Bakboek de Klassiekers, dus gisteren begon ik hier heel vrolijk aan. Alles gedaan wat in de handleiding stond, het leek mij echt heel erg lekker totdat ik ze had gebakken. Ze waren droog, te bruin gebakken, zonde van de tijd dus. Toen maar op zoek naar een ander recept want ik moest en zou berlinerbollen bakken. Uiteindelijk heb ik het recept gevonden op de site van dr. Oetker en die zijn vele malen lekkerder! Deze bollen verdienen niet de schoonheidsprijs, maar ze zijn echt heel erg lekker. Ik ben nog niet echt achter het geheim gekomen van de perfecte bollen met die witte rand. Volgens mij heeft het te maken met een goede rijzing. Maar goed, zolang ze maar lekker smaken toch?

BERLINERBOLLEN 
Circa 15 stuks

Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 7 gram instant gist
- 50 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eieren
- 1 eidooier (bewaar het eiwit)
- Snuf zout
- 100 gram gesmolten roomboter
- 125 melk lauwwarm
- Aardbeienjam
- Poedersuiker
- Olie om in te frituren

berlinerbollen
berlinerbollen

Bereiding: 

  1. Doe de bloem in een kom en meng het met de gist
  2. Voeg de suiker, vanillesuiker, eieren, eigeel, gesmolten boter, zout en melk toe
  3. Meng het geheel met de mixer met deeghaken kort op de laagste stand en dan ongeveer 5 minuten op de hoogste stand tot een samenhangend deeg
  4. Dek de kom af met plasticfolie en zet het op een warme tochtvrije plaats totdat het deeg zichtbaar is gerezen
  5. Kneed het gerezen deeg kort door en leg het op een met bloem bestoven aanrecht
  6. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 mm
  7. Steek met een ronde uitsteker met diameter van 6 cm rondjes uit het deeg
  8. Druk deze cirkels wat platter zodat ze groter worden
  9. Beleg het midden van het rondje met wat jam, zeker niet te veel, bestrijk de randjes met het eiwit
  10. Leg een ander rondje zonder jam er op en druk de deegranden goed aan
  11. Leg de bolletjes op een bakplaat met bakpapier om te rijzen, dek ze af met plasticfolie, laat 60 minuten rijzen
  12. Verhit de olie tot 180 graden Celsius
  13. Doe de bollen voorzichtig in de olie en zorg voor voldoende tussenruimte
  14. Bak de bollen circa 1 minuut met de deksel op de pan tot ze aan de onderkant goudbruin zijn
  15. Draai de bollen om en bak ze zonder deksel aan de andere kant goudbruin
  16. Laat de bollen op keukenpapier of een taartrooster uitlekken en laat iets afkoelen
  17. Bestrooi de bollen met gezeefde poedersuiker

Eetsmakelijk! 

1 Response

  1. Wauw ze waren heerlijk en super makkelijk..dankjewel!

Leave a comment