Aardbeientartelettes

aardbeientartelettes

Ik heb er een poosje over na moeten denken, welk recept mist er nog op mijn site, nou genoeg! Een van die dingen was dus een lekkere aardbeientartelette. Ik heb hier al bosvruchtentartelettes op staan, maar ik houd er van om mijn receptuur te verbeteren en te variëren in smaak. Zo ben ik er achter gekomen dat je bakkersroom moet maken met volle melk i.p.v. halfvolle. Ook gebruik ik nu in plaats van bloem custardpoeder. Ik moet zeggen: erg lekker! Ondanks dat het weer nu zo bagger is, had ik echt zin om iets met fruit te bakken, want nu kan het nog, hmmm.. Maar goed, bij deze het recept voor eigengemaakte aardbeientartelettes met harde wenerbodem: 

AARDBEIENTARTELETTES
Voor circa 9 gebakjes
Oven: 190
Baktijd: 20 minuten

Ingrediënten:
Wenerdeeg
- 190 gram koude roomboter
- 125 gram poedersuiker
- 1 eidooier
- 250 gram bloem
- snufje zout

Bakkersroom: 
- 1 ei
- 75 gram suiker
- 50 gram custardpoeder
- 500 ml volle melk
- 2 zakjes vanillesuiker

+ 1 doosje aardbeien (4 a 5 aardbeien per gebakje)
- 1 zakje taartina
- Blindbakbonen

aardbeientartelettes

Bereiding: 

  1. Bereid eerst het wenerdeeg door de boter met poedersuiker te kneden, doe dit niet te lang anders wordt de boter te warm
  2. Voeg de eidooier toe en meng deze door elkaar
  3. Meng de bloem eronder en bewerk dit tot een bol
  4. Leg het deeg verpakt in plastic folie 1 uur in de koelkast om koud te worden
  5. Voeg het ei en de helft van de suiker voor de bakkersroom samen en roer dit tot een glad mengsel
  6. Schenk hierbij een beker melk (niet alles) en custardpoeder en roer dit weer tot een glad mengsel
  7. Kook in een steelpan de overige suiker, vanillesuiker en melk
  8. Schenk een beetje van het kokende mengsel in het koude eimengsel en giet daarna alles terug in de pan
  9. Laat het mengsel nu indikken totdat er allerlei clubjes ontstaan, blijf tijdens het koken roeren met de garde
  10. Laat de room afkoelen, dek hem af met plastic folie zodat er geen vellen ontstaan
  11. Kneed wanneer het deeg goed gekoeld is even door
  12. Pak van het deeg een bolletje, druk deze plat met de hand en druk deze aan in het ingevette tartelettevormpje, herhaal totdat het deeg op is
  13. Prik gaatjes in de bodem zodat de lucht tijdens het bakken kan ontsnappen
  14. Leg nu over elk bakblikje wat bakpapier en doe hier de blindbakbonen in zodat het gebak zijn vorm tijdens het bakken behoud
  15. Verwijder de vormpjes en laat verder afkoelen met voldoende tussenruimte
  16. Beleg de bodems met voldoende bakkersroom
  17. Snijd de kroontjes van de aardbeien en leg de aardbeien ondersteboven op de bakkersroom
  18. Bereid de taartina zoals het op het zakje staat beschreven
  19. Besmeer de aardbeien met het gelei zodat deze mooi gaan glimmen
  20. Serveer koud

Eetsmakelijk!

5 Responses

  1. Riny
    Hallo Doortje,Wat een leuke blog heb jij. Ga je volgen hoor. Ik ben beginnend bakkertje...Kan nog heel wat leren. Bedankt voor je tartelette recept. Echt geweldig. Ik heb vormpjes gekocht maar baksel nog niet gelukt. Deeg was te slap..Ga jouw recept proberen. Ik ben zondag jarig...dus wil ze graag bakken. Je schrijft dat je chatsessie gebruikt voor de room. Maar dat is toch niet glutenvrij? Mijn banketbakkersroom was een beetje smakeloos. Wil graag wat meer vanillesmaak. Groetjes..Ik hoor wel van je als je gelegenheid hebt...doeiii...Riny
    • Hoi Riny, Bedankt! Ik weet niet of custardpoeder glutenvrij is. Ik heb even gekeken op het internet, misschien is een bakkersroom maken met eidooiers, suiker, vanillesuiker, vanillestokje, volle melk en glutenvrije bloem iets voor je? Zo maakte ik hem zelf ook, maar dan met gewone bloem, en deze valt ook erg in de smaak. Voor het recept moet je even bij Limburgse vlaai kijken bij taarten, daar staan de verhoudingen. Ik zal zeggen voor die extra vanillesmaak, een extra zakje vanillesuiker toevoegen! Ik ben fan van vanillesuiker dus ik ben hier nooit zuinig mee, verder helpt een vanillestokje ook altijd goed mee. Ik hoor het wel als er vragen zijn! Groetjes
  2. Riny
    PS...Ik bedoel custard!!! Telefoon grrr
  3. Lekker #doortjekookt in t weekend ! Haal de smaken van het verre oosten in huis met Doortje's zalmfilet met limoen-gembersaus en mihoen.
    • Ik denk dat je de verkeerde site hebt! Er is inderdaad ook een Doortjekookt website, dit hier is Doortjes keuken. Hopelijk staan hier ook genoeg leuke recepten voor jou om te bereiden!

Leave a comment