Roze koeken

roze koek

Ik ben dit weekend enorm losgegaan met mijn nieuwe bakringen! Ik ben er echt zo enorm blij mee dat ik ze na 1 keer gebruiken toch nog een keer moest gaan gebruiken, dit keer een luxe roze koek. De bodem is een Bretons zanddeeg met frangipane (deze had ik nog over haha) met een roze glazuurlaag. Alle proefkonijnen hier in huis vonden het een geslaagd project dus bij deze het recept. Het recept heb ik uit het bakboek de Klassiekers, maar heb hem hier en daar aangepast zodat de gewichten van de grondstoffen iets logischer worden en makkelijker af te wegen zijn. 

ROZE KOEKEN 
Cira 10 stuks

Ingrediënten:
Deeg
- 105 gram roomboter op kamertemperatuur
- 145 gram tarwebloem
- 50 gram kristalsuiker
- 55 gram lichtbruine basterdsuiker
- 5 gram bakpoeder
- 1 gram baking soda
- 5 druppels vanille essence
- 1 eidooier
- Snuf zout

Frangipane: klik hier

- 200 gram poedersuiker
- 9 gram maizena
- 2 gram vanillesuiker
- wat rode of roze kleurstof (wilton o.i.d.)
- water (voeg beetje voor beetje toe en kijk of de glazuur de gewenste dikte heeft)

roze koek

Bereiding: 
1. Roer de boter in een kom goed door elkaar tot deze een zachte massa geworden is
2. Zeef in een andere kom bloem, kristal- en de basterdsuiker, bakpoeder, zout en baking soda. Roer deze door elkaar
3. Voeg het bloemmengsel toe aan de boter, voeg de vanille essence en het ei toe en wrijf de boter en het meelmengsel tussen je vingers tot kruimels
4. Kneed het geheel vervolgens kort verder tot een samenhangend deeg
5. Maak een rechthoekig blokje van het deeg en verpak het in huishoudfolie
6. Leg het deeg minstens een half uur koud worden in de koelkast

Klik hier voor bereiding frangipane 

7. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
8. Haal het deeg uit de koelkast en rol deze uit op een met bloem bestoven werkblad of tussen twee lagen plastic huishoudfolie tot een dikte van 7 mm tot 10 mm
9. Steek met de bakringen (7 cm doorsnede) rondjes uit het deeg en leg deze op de bakplaat
10. Omring de rondjes met de bakringen en druk het midden van het deeg iets in met je vingers zodat je een kuiltje krijgt
11. Vul deze kuiltjes met frangipane, laat 1 cm van de rand vrij
12. Bak de koeken in een voorverwarmde oven af in 16 minuten gaar en bruin
13. Haal de ringen direct na het bakken van de koeken en leg de koeken voorzichtig op het afkoelrooster om daar hard te worden

14. Zeef de poedersuiker met de maïzena en voeg hier de vanillesuiker toe
15. Voeg beetje bij beetje het water toe totdat je een stroperige massa hebt
16. Voeg een mespuntje rode kleurstof toe zodat deze roze word
17. Bestrijk de koeken in het midden met het glazuur en laat deze hard worden

Eetsmakelijk! 

0 Responses

  1. […] focus op. Een leuke blog met heerlijke recepten en mooie foto’s! Na lang twijfelen werden het roze koeken, de luxe variant. Aangezien ik al eens eerder de gewone variant maakte en daar een lekkere […]

Leave a comment