Aardbeienvlaai

aardbeienvlaai

Niets is fijner voor mij als thuisbakker wanneer het aardbeienseizoen weer begint. Aardbeien zijn echt bij heel veel dingen lekker, zoals bij de yoghurt, op een beschuit, op een pannenkoek met een flinke dot slagroom of gewoon op een taart. Vandaar dat ik nu dan eindelijk deze taart kon gaan maken om daarna het recept met jullie te delen. Ik ben dol op het maken van vlaaien omdat deze lekker makkelijk zijn om te maken. Dus dat is voor mij een perfecte kans om aardbeien en vlaaien te combineren tot deze overheerlijke aardbeienvlaai met bakkersroom.

AARDBEIENVLAAI

Ingrediënten:
- 200 gram bloem
- snufje zout
- 5 gram instantgist
- 15 gram roomboter
- 2 el olijfolie
- 100 ml melk
- 2 el suiker
- 1 eidooier

Bakkersroom: 
- 3 el bloem
- 6 eidooiers
- 225 gram suiker
- 1 vanillestokje
- 750 ml volle melk
- 2 zakjes vanillesuiker

- 1 zakje taartina
- 2 el suiker
- 250 ml water
- Mespunt rode voedingskleurstof
- Aardbeien
- 500 ml slagroom
- 250 gram mascarpone
- 2 zakjes klopfix
- 4 el suiker

aardbeienvlaai

Bereiding:

  1. Maak de melk lauw en los hier de gist in op
  2. Meng de bloem met het zout en maak er een kuiltje in
  3. Hierin doe je de boter, de eidooier, de suiker, de olijfolie en de melkoplossing, meng daarna beetje voor beetje de bloem er door heen en kneed tot een soepel deeg
  4. Kneed het deeg goed door
  5. Maak van het deeg een bol en zet hem afgedekt op een warme plek weg
  6. Laat het deeg 30 minuten rijzen
  7. We maken nu de room. Doe de helft van de melk in een pannetje en voeg hier de suiker en vanillesuiker aan toe, breng aan de kook
  8. Halveer het vanillestokje en schraap met een scherp mesje het merg er uit, doe deze bij de melk
  9. Meng in een ander bakje de eidooiers met de overige melk, voeg de bloem toe en roer tot een stevig papje
  10. Giet wat van de gekookte melk bij de eieren en doe dan alles terug in de pan, laat rustig doorkoken totdat er blubjes ontstaan, laat de room indikken
  11. Dek af met plasticfolie
  12. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius
  13. Kneed het deeg na het rijzen nog even goed door, rol het deeg uit tot een lap ter grootte van de vlaaivorm
  14. leg het deeg in de vlaaivorm, druk goed aan, verwijder de randjes en prik gaatjes in de bodem
  15. Vul de bodem met de bakkersroom en bak de taart in 30 minuten gaar en goudbruin
  16. Verwijder de vlaaivorm en laat de bodem goed afkoelen
  17. Spoel de aardbeien af, verwijder het kroontje en bedek de taart in het midden met de aardbeien
  18. Bereid de taartina met 250 ml water en kleurstof zoals staat aangegeven op de verpakking
  19. Giet de taartina wanneer deze afgekoeld is over de aardbeien zodat de aardbeien bedekt zijn, leg de taart in de koelkast
  20. Doe de mascarpone in de mixkom en roer glad met een lepel
  21. Voeg daarna de slagroom, klopfix en suiker toe
  22. Klop de slagroom op tot het luchtig en stevig is
  23. Vul een spuitzak met een stervormig spuitmondje met slagroom en spuit toefen rondom de aardbeien

Eetsmakelijk! 

7 Responses

  1. Wat ziet deze vlaai er lekker uit! Binnenkort ga ik ook eens een vlaai proberen te maken!
    • Bedankt! Ik vind vlaaien maken echt heel leuk, ik hoop dat jij dat ook vind. Welke ga je dan maken? Alvast veel plezier en eetsmakelijk alvast ;)
  2. Ik vraag me toch iets af,Ik ben nu al aardig wat aarbeienvlaaien af aan het zoekenDe helft van de aarbeienvlaai vlaai recepten bakt de banketbakkersroom mee met het deeg in de oven en de andere helft balt de bodem blind , en doet de banketbakkersroom er pas op als het die afgekoeld is, weet je wat het verschil in smaak is tussen die twee? Kan maar niet kiezen welke methoden is het beste kan gebruiken
    • Goede vraag! Ik zou het eigenlijk niet weten. Ik ga dit weekend een fruittaartje maken en dan doe ik de room er pas in na het bakken, dus dan zal ik nog even terugkomen op deze vraag. Misschien is het meebakken wel iets makkelijker omdat je niet hoeft te wachten totdat alles is afgekoeld. Maar ik kom terug op je vraag!
      • Dankjewel! Als ik het antwoord heb ga ik deze vlaai maken haha! Hoeveel cm is je vlaaivorm trouwens ? Die van mij is 22, dan lijkt me 750 ml melk voor banketbakkersroom wel veel
        • Hoi Daan! Ik heb het fruittaartje gemaakt en ik vind eerlijk gezegd de bakkersroom lekkerder wanneer deze na het bakken er pas in komt. Voor 22 cm zou ik een receptje maken met 500 ml volle melk, deze staat als basisrecept in de lijst. Succes!
  3. Vorige week de aardbeienvlaai gemaakt en de banketbakkersroom pas na het bakken erin gedaan Hij was heerlijk zeker met de verse aardbeien Banketbakkersroom met custard gemaakt Kreeg veel complimenten en ze wilde niet geloven dat hij zelf gemaakt was Ben fan vj recepten

Leave a comment