Kaas-ui breekbrood

kaas-ui breekbrood

Soms heb je gewoon zin in iets lekkers, en ja, dan is dit toch een goed recept daarvoor. Ik vind recepten met kaas en ui overheerlijk, zoals de uienkruier, hmmmm... Tja, ik ben echt gek op hartige dingen, vooral met kaas. Dit recept heb ik uit het bakboek van Heel Holland Bakt. Toen ik dit boek van mijn lieve vriend had gekregen ging ik natuurlijk meteen bladeren en toen viel mijn oog eigenlijk direct op dit brood. Ik zocht al jaren naar een lekker recept maar nooit gevonden en nu wel! Jaaaaa! Gelijk bakken natuurlijk! Dit brood is lekker bij de tomatensoep of gewoon zomaar, omdat wij allemaal van lekkere dingen houden.. Mjumm

KAAS-UI BREEKBROOD
voor 19 broodjes

 Ingrediënten:
- 450 gram bloem
- 1 zakje instant gist
- 1 tl kristalsuiker
- 2 tl zout
- 300 ml lauwwarm water
- 2 el olijfolie
- 1 ui in halve ringen
- 150 gram oude kaas

Bereiding:

1. Zeef het meel, de suiker en het zout boven een grote kom en maak hierin een kuiltje
2. Giet het water in het kuiltje en los de gist hier in op, doe daarna 1 eetlepel olie erbij
3. Meng het vocht met de droge ingrediënten tot er een zacht maar niet kleverig deeg ontstaat, voeg zo nodig nog wat water toe
4. Dek de kom af met plastic folie en laat het deeg 10 minuten rusten
5. Bestuif het werkvlak met bloem en kneed het deeg circa 5 minuten goed door totdat het een soepel en elastisch deeg is
6. Vorm er een val van en leg hem in een ingeoliede grote kom
7. Dek hem af met plastic folie en laat het deeg op een warme plaats 1 uur rijzen totdat het volume is verdubbeld
8. Verhit de resterende olie in een pan op laag vuur en bak hier de uitjes in 15 minuten glazig

9. Stomp met een vuist het lucht uit het gerezen deeg en kneed het glad
10. Verdeel het deeg in 19 gelijke stukken (ik had per bol ongeveer 42-44 gram gedaan, zo krijg je gelijke grootte)
11. Vorm van elke bol een schijf van 8 cm, is niet zo heel nauw, zolang de vulling maar goed kunt insluiten
12. Verdeel de ui en kaas over het midden van de schijven, bewaar 1/3e van de kaas om straks de bolletjes mee te bestrooien
13. Zorg ervoor dat de vulling goed ingesloten is en leg de naad van het bolletje op een met bakpapier beklede bakplaat

14. Doe dit met de resterende broodjes, leg deze in een honinggraatstructuur (drie bolletjes - 4 bolletjes - 5 bolletjes - 4 bolletjes - 3 bolletjes) met 1,5 cm tussenruimte
15. Veeg met een vinger wat bloem op de topjes van de bolletjes en bedek deze af met plasticfolie en met een theedoek
16. Laat de bolletjes 30-40 minuten rijzen
17. Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 190 graden
18. Bestrooi de deegballetjes met de resterende kaas en bak ze 25-30 minuten, tot ze gerezen en goudbruin zijn
19. Draai de bakplaat na 15 minuten zodat het brood gelijkmatig kleurt
20. Bestrijk het brood met olie en laat het dan volledig afkoelen op een rooster

Eetsmakelijk!

 

2 Responses

  1. Linda
    ziet er lekker uit, maar wat ik niet begrijp is hoe je de vulling in het broodje doet. Je moet de vulling in het midden leggen. Vouw je het broodje daarna dubbel? Of duw je de vulling er gewoon in?
    • Je legt de vulling in het broodje en dan vouw je het deeg er om heen. Daarna leg je het bolletje met de vouwnaad op de bakplaat!

Leave a comment