Rijssense speculaashartjes

Sinterklaasrecepten

Deze overheerlijke Rijssense speculaashartjes heb ik nu 2 keer gemaakt, wat zijn ze leuk om te maken! Ik heb ze gemaakt ter ere van Sinterklaas en gewoon omdat ze lekker zijn en niet speciaal bij Sinterklaas horen.. Waarom zal je ze nu niet gewoon nog kunnen maken?

Deze hartjes is een specialiteit in het Overijsselse stadje Rijssen, elke Rijssenaar kent ze natuurlijk en nu jullie ook! Uit dit deeg kunnen meer dan 20 kleine hartjes van ongeveer 5 cm gehaald worden, houd je wat deeg over? Geen probleem! Dit kan prima worden ingevroren.

 

 

 

RIJSSENSE SPECULAASHARTJES 

Ingrediënten voor speculaas:
- 225 gram roomboter
- 90 gram bruine basterdsuiker
- 60 gram witte basterdsuiker
- snuf zout
- 300 gram bloem
- 15 - 20 gram speculaaskruiden
- 3 tl bakpoeder

Voor het glazuur:
- 1 eiwit
- 250 gram poedersuiker

Voor de botercrème:
- 1 eiwit
- 75 gram suiker
- 200 gram roomboter
- 50 ml melk
- 3 á 4 dopjes vanille extract
- Voedingskleurstof

Rijssense hartjes

Bereiding: 
Bereiding van het speculaas
1. Meng bakpoeder met de bloem en maak hier een kuiltje van
2. Doe in het kuiltje de roomboter, basterdsuiker, zout en speculaaskruiden en kneed het goed door elkaar
3. Maak van het deeg een bol en wikkel deze in plastic folie en laat het minstens een half uur koud worden in de koelkast
4. Kneed daarna het deeg goed door, bestrooi het werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 5 mm dikte en steek hier hartjes uit, verwarm de oven voor op 150 graden Celsius
5. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven in 30 minuten gaar
6. Laat de harten goed afkoelen zodat ze hard worden, leg ze niet te dicht bij elkaar, anders worden ze taai

Het glazuur
6. Klop het eiwit met de poedersuiker op totdat de suiker goed opgelost is
7. Mocht het glazuur toch iets te dik zijn, voeg dan wat druppeltjes water toe totdat het smeerbaar is, maar niet te dun
8. Besmeer de hartjes wanneer deze zijn afgekoeld met de glazuur

Botercrème:
9. Klop het eiwit, 1 el suiker en de vanille kort door elkaar en laat dit even staan
10. Pak een pannetje en breng de melk, de rest van de suiker en 25 gram boter aan de kook
11. Voeg een beetje van dit warme mengsel toe aan de eimassa en roer dit door elkaar
12. Giet alles terug in de pan en breng het nogmaals, al roerende aan de kook en laat dit kort doorkoken en laat het daarna goed afkoelen (heel belangrijk!!!)
13. Klop de overige boter tot een zachte, luchtige crème en voeg beetje bij beetje de afgekoelde melkstroop toe en blijf kloppen
14. Voeg naar wens nog wat kleurstof toe en klop de boter voor ongeveer 10 minuten totdat de botercrème stijf is
15. Doe de botercrème in een spuitzak met een klein gekarteld spuitmondje en decoreer de hartjes met de crème
16. Leg de hartjes nog even in de koelkast totdat de crème nog wat steviger kan worden

Eetsmakelijk! 

No Comments Yet.

Leave a comment