Limburgse roomvlaai

Limburgse roomvlaai

 

Toen ik aan deze blog begon moest en zou ik een Limburgse roomvlaai er op zetten. Alleen al omdat het best een simpele taart is maar ooo zo lekker! Een vlaai heet pas echt een Limburgse vlaai wanneer de vulling is meegebakken en wanneer er een raster op zit (volgens mij!) maar goed, het is lekker en daar gaat het om...  Als bakgerei heb ik een officiële vlaaipan en een vlaairaster. Hiermee krijg je de echte officiële vlaai ben ik achtergekomen. Deze zijn sowieso te koop in de online bakwinkels dus even zoeken of laat een berichtje achter, dan stuur ik je een link.
Ik heb trouwens nog een extra zakje vanillesuiker toegevoegd aan de bakkersroom, maar dit is omdat ik echt heel veel van de smaak vanille houd.. Dit geeft toch een extra vanillesmaak aan de bakkersroom, mmmmmm!

LIMBURGSE ROOMVLAAI 

Ingrediënten:

Gistdeeg:
- 200 gram bloem
- snufje zout
- 5 gram instant gist
- 15 gram boter
- 2 el olijfolie
- 1 dl melk
- 2 el suiker
- 1 eidooier

Banketbakkersroom:
- 2 el bloem
- 4 eidooiers
- 150 gram suiker
- 1 vanillestokje
- 500 ml volle melk
- 1 zakje vanillesuiker

Limburgse roomvlaai

Bereiding:  

 

 

 

Bereiding gistdeeg:
1. Maak de melk lauw (niet heet!) en los hier de gist erin op
2. Weeg de bloem af en meng hier de zout er door heen
3. Maak op je werkvlak een kuiltje bloem en doe in het midden van het kuiltje de boter, de eidooier, de suiker en olijfolie, giet daarna de melkoplossing erbij en zorg dat alle ingrediënten in het kuiltje goed met elkaar gemengd zijn
4. Voeg daarna beetje bij beetje de bloem toe tot het een soepel deeg is geworden. Is het nog iets te nat? Voeg gewoon wat bloem toe
5. Kneed het deeg daarna nog goed en stevig door (ca 5 minuten) zodat door het kneden het gist echt goed zijn werk kan doen
6. Maak van het deeg een bolletje en zet hem afgedekt op een warme plek weg
7. Laat het deeg maximaal 30 minuten rijzen
8. Kneed het deeg na het rijzen nog even goed door en rol het uit totdat het deeg de vlaaivorm kan bedekken 
9. Prik daarna met een vork gaatjes in het deeg zodat lucht goed kan ontsnappen tijdens het bakproces
10. Rol met een deegroller als het ware over de randjes van de vlaaipan zodat de overige deegresten weg kunnen worden gehaald
11. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius

Bereiding bakkersroom:
1. Doe de helft van de melk in een pannetje en voeg hier suiker en vanillesuiker aan toe
2. Halveer het vanillestokje en schraap met een scherp mesje het merg eruit en doe dit in het pannetje met melk en suiker en breng het aan de kook
3. Meng in een ander bakje de eidooiers met de overige melk goed door elkaar en voeg daar de bloem aan toe zodat het een stevig papje wordt
4. Giet wat van het warme melkmengsel toe aan het papje en roer dit even door elkaar
5. Doe daarna het papje in de pan bij de overige melkmengsel en breng dit aan de kook zodat er uiteindelijk allemaal 'blubljes' ontstaan in het pannetje, laat het dan ongeveer 2 minuten zacht doorkoken
6. Dek het pannetje af met plastic folie zodat er geen vellen op de room komen

Verdere bereiding:
1. Giet de bakkersroom in de vlaaipan op het deeg
2. Leg daarna de raster over de vlaaipan en rol de restjes weg
3. Leg de vlaai op het rooster in een voorverwarmde oven en bak hem in 30 minuten goudbruin
4. Daarna goed af laten koelen en verwijder de pan
5. Bestrooi daarna naar behoeven met poedersuiker (taart moet goed afgekoeld zijn anders smelt de poedersuiker!)

2 Responses

  1. Vraagje over het raster wat je op de vlaai legt. Maak je dat van weer het zelfde hoeveelheid deeg van de bodem ?Want dat stukje mis ik.Mvg Janneke van Dongen

Leave a comment