Kerststol van Levine

kerststol

 Aangezien ik de laatste tijd enorm veel aan het bakken ben omdat ik nu een weekje vrij was van school, kreeg ik het verzoek van mijn moeder om eens een kerststol te maken, maar goed aangezien het vandaag nog maar 6 november is, is het wel een beetje aan de vroege kant, maar zodra je je zelfgemaakte kerststol proeft maakt het echt helemaal niks uit! Het brood is echt overheerlijk! Het recept heb ik van Levine en op haar site staat een enorm handig filmpje zodat je precies kunt zien hoe je dit brood maakt, erg makkelijk dus...

Ik heb het brood bereid met de hand, deze werkwijze zal ik hieronder ook beschrijven. Wil je het klaarmaken met een standmixer of broodbakmachine? Kijk dan even op de site van Levine, ook voor enkele opmerkingen en tips die handig zijn tijdens het bakken! Dus even kijken!

KERSTSTOL VAN LEVINE 

Ingrediënten:
Deeg
- 375 gram tarwebloem
- 10 gram droge gist
- 50 gram kristalsuiker
- 160 gram melk, lauwwarm (met keukenweegschaal wegen)
- 1 groot ei losgeklopt
- 1/2 theelepel koek- of speculaaskruiden
- 7 gram zout
- 75 gram zachte ongezouten roomboter in blokjes

Vulling 1
- 50 gram krenten
- 100 gram blauwe rozijnen
- 100 gram gele rozijnen
- 25 gram gesnipperde sukade
- 50 gram oranjesnippers
- 50 gram amandelen, grof gehakt (deze heb ik er uit gelaten)
(wel de rozijnen de avond van te voren 15 minuten in lauw water en laat deze goed uitlekken!)

Vulling 2
- 200 gram amandelspijs
- 20 gram citroenrasp
- 1 el los geklopt ei

 Afwerking
- 30 gram gesmolten roomboter
- poedersuiker

kerststol

Bereiding:

1. Doe alle ingrediënten voor het deeg - behalve de boter - in een kom en roer met een pollepel alles door elkaar tot alle bloem bevochtigd is
2. Stort het deeg op een werkplek en kneed dit met de hand circa 10 minuten tot een stevige deeg
3. Voeg dan de klontjes boter toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken
4. Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf tijdens het kneden minder plakkerig (ik kon het niet weerstaan en heb wel wat bloem toegevoegd (lees weinig), naar mijn idee heeft dit geen nadelig effect gehad op het brood)
5. Laat het deeg na het kneden 15 minuten afgedekt rusten
6. Stort het deeg op een met wat olie ingevette werkplek en rol het met een deegroller uit tot een lap ontstaat ter grootte van een A4
7. Verdeel 1/3e van de vulling over de deeglap
8. Vouw de linkerkant van het deeg net over het midden en doe dit ook met de rechterkant, de deegranden overlappen elkaar nu iets
9. Druk de naden aan de zijkant met je vingers dicht
10. Draai het deeg nu een kwartslag en herhaal stap 7 tot 9
11. Herhaal stap 10 nog een keer
12. Vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom en laat dit bij kamertemperatuur 60 minuten rijzen
13. Meng de amandelspijs met de citroenrasp en het losgeklopte ei, draai hier een rol van
14. Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en rol het met een deegroller uit tot een ovaal van 2 cm dik, laat de boven- en onderkant van het deeg iets dikker, dus het midden van het ovaal mag iets dunner uitgerold worden
15. Leg de rol amandelspijs in het midden van het deeg
16. Vouw de bovenkant van het deeg over de amandelspijs en druk de naad met de zijkant van hand goed dicht (voor meer duidelijkheid voor het vormen van het brood: zie filmpje!)
17. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en dek het brood af met plastic en laat het 45 tot 55 minuten rijzen, niet langer, anders zakt de stol in!
18. Verwarm ondertussen de oven op 180 graden
19. Bak de stol in het midden van de oven in 35 minuten gaar en bruin. Verlaag na 20 minuten de temperatuur naar 160 graden
20. Leg de stol direct na het bakken op een rooster en bestrijk deze na 10 minuten met gesmolten boter en bestrooi het met poedersuiker
21. Laat de stol nu helemaal goed afkoelen

Eetsmakelijk!

O ja, zet tijdens het bakken van dit brood kerstnummers op om alvast heerlijk in de sfeer te komen haha!

No Comments Yet.

Leave a comment