Appelkaneelbroodjes

Appelkaneelbroodjes
Appelkaneelbroodjes

Ik zat eens door het boek 'Hoe bak ik brood' te bladeren en toen zag ik het recept voor kaneelbroodjes langskomen. Het zag er zo onwijs lekker uit dus ik dacht van ja, dat moet ik uitproberen. Alleen ik vind kaneel alleen niet zo heel bijzonder. Er gebeurt niet echt heel veel in mijn mond als ik zoiets eet dus ik dacht laat ik maar lekker appeltjes toevoegen. Ben daar echt ontzettend gek op. Het maken van dit brood vergt wel wat tijd, vanwege alle rijstijden maar het resultaat mag er echt zijn. Een overheerlijk luchtig broodje met een lekkere zoetfrisse bite van de appel. Hierbij het recept voor deze overheerlijke appelkaneelbroodjes:

APPELKANEELBROODJES 

Ingrediënten: 
- 3 gram gedroogde gist
- 20 gram suiker
- 70 ml warm water
- 200 gram bloem
- snufje zout
- 1 tl kaneel
- 2 kleine of 1 grote zoetzure appel
- 1 ei, losgeklopt
- 40 gram zachte roomboter + extra
- 1 ei, losgeklopt met snuf zout
- Poedersuiker

Appelkaneelbroodjes

Bereiding: 

  1. Doe in een grote kom de juiste hoeveelheid gist en voeg suiker en water toe en roer tot de gist en suiker zijn opgelost
  2. Voeg daarna 100 gram bloem toe en meng alles met een houten lepel goed door elkaar, dit is de voorgisting
  3. Dek af en laat ongeveer 1 uur op een warme plek rijzen tot de voorgisting verdubbeld is
  4. Meng in een andere kom de 100 gram bloem met de zout en kaneel, dit is het droge mengsel
  5. Voeg wanneer de voorgisting klaar is het droge mengsel toe samen met het ei en meng alles goed
  6. Kneed de boter er goed door en dek het af en laat 10 minuten staan
  7. Kneed het deeg en doe dit volgens deze wijze: vouw het alsof je een envelop vouwt; trek het deeg van de zijkant omhoog en vouw dit naar het midden toe, draai de kom een kwartslag en doe dit nog een keer. In totaal moet je 8 keer een zijkant naar het midden hebben gevouwen
  8. Dek de kom af en laat 10 minuten staan
  9. Herhaal stap 7 en 8 twee keer en daarna stap 7 nog een keer
  10. Dek de kom af en laat 1 uur rijzen
  11. Schil 10 minuten voordat het deeg goed gerezen is de appels en snijd deze in kleine blokjes
  12. Stomp het deeg na het rijzen met je vuist plat
  13. Bestuif een schoon werkvlak met wat bloem en leg het deeg op het werkvlak
  14. Duw het deeg met je vingers naar buiten en maak het plat zodat je een rechthoek krijgt van 3 mm dik
  15. Bestrijk het deeg met het eierglazuur waar wat zout door heen zit
  16. Strooi naar believen suiker en kaneel over het eierglazuur
  17. Verdeel de appeltjes erover heen
  18. Rol het deeg vanuit de lange zijde op zodat je een lang boomstammetje krijgt
  19. Snijd dit in plakjes van 2 cm, er komen ongeveer 13 plakjes uit
  20. Leg de plakjes met de gesneden kant naar boven in een ingevette en met bloem bestoven spring- of vlaaivorm
  21. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en zet een braadslee of hittebestendige bak onder in de oven
  22. Dek de broodjes af en laat rijzen tot ze bijna 2 keer zo groot zijn
  23. Zet de vorm met het brood in de oven, giet een kop koud water in de braadslee en verlaag de oventemperatuur tot 180 graden Celsius
  24. Bak de appelkaneelbroodjes in 15 minuten goudbruin
  25. Leg ze op een rooster om af te koelen
  26. Smelt wat boter, bestrijk de broodjes hiermee en bestuif ze met poedersuiker wanneer ze afgekoeld zijn

Eetsmakelijk! 

Een Reactie
Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *