Focaccia

Focaccia
focaccia

Focaccia, alleen al bij het horen van dat woord loopt mij het water al in de mond! Normaal koop ik deze bij de supermarkt, bak hem even in de oven en dan lekker opeten, maar zelf maken, tja iedereen weet hier wel dat zelf maken het allerleukste is natuurlijk! Het recept heb ik uit het boek “Hoe bak ik brood” (zie menu leuke bak- en kookboeken) en ik moet zeggen: het beste recept voor focaccia ooit!  

Ik heb wel eens vaker geprobeerd om foccacia te maken maar het werd nooit zo lekker als die van de supermarkt en wist nooit echt hoe ik een perfecte kon gaan maken totdat ik het recept in het boek tegenkwam. Ik moet je waarschuwen: het maken hiervan duurt echt heeeeeel lang dus mocht je deze willen maken, begin er dan maar rond 12 uur aan mocht je het om 6 uur willen eten.

Qua beleg: the sky is the limit! Ik heb er zelf verse rozemarijn, zeezout, rode ui en pittige kaas gebruikt en die combinatie is echt heerlijk! Mocht je van kruidenboter houden kan je hier ook aantal stukjes van opleggen, dan krijg je echt een lekkere knoflooksmaak.

FOCACCIA

Ingrediënten: 
– 200 gram Italiaanse ’00’ bloem
– 4 gram zout
– 1 gram gedroogd gist
– 150 ml warm water
– 50 ml olijfolie + extra
– 2 takjes verse rozemarijn
– Zeezout
– Belegen pittige geraspte kaas
– Halve rode ei

focaccia

Bereiding:

1. Meng in een kleine kom de bloem en het zout en zet hem dan even opzij. Dit is het droge mengsel
2. Doe in een andere (grotere) mengkom de juiste hoeveelheid gist en voeg het water toe en roer tot de gist is opgelost. Dit is het natte mengsel
3. Doe het droge mengsel bij het natte en meng de mengsels met een houten lepel tot een tamelijk plakkerig deeg
4. Doe ongeveer 1/3e van de olijfolie in een andere grote mengkom en leg er het plakkerige deeg in. Je hoeft het nu niet met elkaar te mengen
5. Dek af en laat het 1 uur rusten in een warme omgeving (je kunt het in de magnetron zetten met daarnaast een mok met gekookt water, dit zorgt voor warmte en stoom zodat het deeg goed kan rijzen en niet uitdroogt! Verwissel het water af en toe met gekookt water

6. Vouw het deeg na 1 uur het deeg twee keer en dek het deeg weer af en laat het weer 1 uur rusten in een warme omgeving
7. Herhaal stap 6 drie keer en voeg iedere keer een beetje olijfolie toe zodat het deeg niet aan de bodem blijft plakken.
8. In totaal rust het deeg 4 uur en heb je het 4 keer twee keer gevouwen (goed bijhouden anders vergeet je hoe vaak je het hebt gevouwen enzo)
9. Helemaal aan het eind van dit proces moet het deeg goed gerezen zijn en vol luchtbellen zitten (verwarm nu je oven op 240 graden/gasstand 9!!!)
10. Laat het deeg voorzichtig uit de bak op de met bakpapier beklede bakplaat vallen, pas op dat je de luchtbellen niet beschadigt!

11. Dek het af en laat 10 minuten staan
12. Bewerk het deeg met je vingertoppen zodat het deeg plat wordt en je een grof vierkant krijgt (pas op de luchtbelletjes)
13. Dek het af en laat vervolgens weer 10 minuten staan
14. Haal de rozemarijnblaadjes van het steeltje en verdeel deze random over het deeg, net zoals met de ui, kaas en zeezout, doe het gewoon lekker op gevoel!
15. Druppel wat olijfolie over de vulling, dek het af en laat vervolgens ongeveer 20 minuten rijzen tot het deeg dubbel zo groot is

16. Bak de focaccia in ongeveer 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Je hebt nu geen kop water nodig voor stoom, omdat het focacciadeeg vochtig genoeg is om voor zijn eigen stoom te zorgen
17. Keer de focaccia om en tik op de onderkant, als hij hol klinkt is hij goed
18. Zo niet? Zet hem dan nog even terug in de oven

 Buon appetito!

6 Reacties
  1. Leuk recept! Ga ik zeker proberen, het lukte mij inderdaad ook nooit om de supermarkt te evenaren, ga eens testen of het me op deze manier wel lukt!

    1. Succes! Met dit recept kom je echt heel dicht bij die van de supermarkt, eigenlijk is deze veel lekkerder en krokanter! Ben benieuwd!

  2. Ja, hoor zeker weten, lekkerder dan bij de supermarkt en ik heb het geproefd en ooooh wat lekker 😉

    Nou, Dorien, ik wil het vandaag gaan maken, maar eh, wat gaat er ook alweer op de top/als topping????

    1. Je begint met tomatenpuree, daarna ui, her en der wat stukjes kruidenboter en daarover de kaas! Eetsmakelijk! Krijg er zelf nu ook weer zin in haha

  3. Bedankt voor je antwoord, oehhh, ik ga eerst de juiste bloem halen, hoop dat het bij de Jumbo ook te koop is 😉

  4. Hee dorien. Dit wil ik graag een keer maken. Maar het laten ‘rusten/rijzen’ vanaf stap 11:. Doe je dat weer op een warme plek, of gewoon op het aanrecht. Hoor het graag even!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *